Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnesty International spoort Hondurese regering aan vervolging activisten te staken.

Datum : 01/10/2013
Land : Honduras

Amnesty International spoort Hondurese regering aan vervolging activisten te staken.

Amnesty International heeft bij de Hondurese autoriteiten erop aangedrongen de vervolging van drie inheemse leiders, Berta Cáceres, Tomás Gómez en Aureliano Molina, te staken. “Als de drie leiders gevangenisstraffen krijgen dan zullen zij beschouwd worden als gewetensgevangenen,” laat Amnesty weten.

Het aantal aanvallen op mensenrechtenverdedigers in Honduras neemt toe. Dit gebeurd in aanloop naar de verkiezingen in november. “Het verdedigen van mensenrechten is verworden tot een levensgevaarlijke activiteit. Inheemse leiders proberen de rechten van hun mensen te beschermen en dat maakt hen kwetsbaar,” zegt Nancy Tapias Torrado, onderzoeker van mensenrechtenverdedigers in de Amerika’s bij Amnesty International. Zij ontmoette de drie leiders in mei van dit jaar. 

De inheemse leiders staan in de voorhoede van een campagne die zicht richt op een hydro-elektrisch project in Rio Blanco. Dat ligt in het Noordwesten van Honduras en is de plek waar de Lenca gemeenschap leeft. Zij willen respect voor hun mensenrechten en het recht op geïnformeerde toestemming bij de ontwikkelingen in hun gebied. 

Berta Cáceres, coördinator van een overkoepelende inheemse organisatie (COPINH) wordt ervan beschuldigd illegaal een wapen in bezit te hebben gehad. Cáceres zelf beweert dat militaire agenten bij een checkpoint het wapen in haar auto hebben geplant. De rechtszaak duurt nog voort. “Het is duidelijk dat Berta Cáceres geïntimideerd wordt om te stoppen met het verdedigen van de rechten van de Lenca mensen,” aldus Torrado.

Op 15 juli doodde het Hondurese leger de inheemse leider Tomás García en verwondde zijn zoon. Dit gebeurde tijdens een vreedzame demonstratie tegen de hydro-elektrische dam in Rio Blanco. Een soldaat staat momenteel terecht voor de moord. Een rechter en een LHBT (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transseksueel)-activist werden in dezelfde maand vermoord. De meeste zaken die door Amnesty International gedocumenteerd zijn, worden niet onderzocht door de politie. Effectieve beschermingmechanismes zijn er in de meeste gevallen gewoonweg niet. “In plaats van de monden te snoeren van de activisten moeten de Hondurese autoriteiten het belangrijke werk van de activisten erkennen. De autoriteiten moeten met hen samenwerken,” aldus Amnesty International.

Bron : Honduras Weekly, COPINH
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug