Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnesty International waarschuwt voor verslechtering mensenrechten Cuba

Datum : 23/03/2012
Land : Cuba

Amnesty International waarschuwt voor verslechtering mensenrechten Cuba

De intimidatie van dissidenten en mensenrechtenactivisten in Cuba is volgens een rapport van Amnesty International toegenomen. Het aantal mensen dat te maken kreeg met intimidatie en schending van de mensenrechten is de laatste twee jaar gestegen.

Het rapport meldt dat er in 2011 van januari tot september 2,784 zaken waren waarbij de mensenrechten zijn geschonden. Dat zijn er 710 meer dan het jaar ervoor. De kritiek over de mensenrechtenschendingen komt op het moment dat de voorbereidingen worden getroffen voor het bezoek van de Paus volgende week.

De Cubaanse regering heeft niet gereageerd op het rapport. Wel meldde de Communistische krant Granma woensdag dat dissidenten met opzet onrust zouden veroorzaken. Zij zouden druk bij de Paus willen leggen om zich over de situatie uit te spreken met de woorden ‘prisoners of conscience’.

Amnesty heeft vier Cubanen op haar lijst van ‘prisoners of conscience’ gezet. Dit zijn mensen die gevangen zijn genomen om hun politieke, religieuze of andere overtuigingen. Onder deze vier Cubanen zijn Antonio Michel Lima Cruz en zijn broer Marcos Maiquel Lima Cruz de oprichters van het digitale nieuwsblad Cardogna. De site werd in 2009 geblokkeerd, en de broers werden beschuldigd van het beledigen van de symbolen van hun moederland.

Daarnaast staan de activisten Yasmin Conyedo Riveron en haar man Yusmani Rafael Alvarez Esmori op de lijst. Zij worden vastgehouden wegens het gebruik van ‘geweld of initimidatie’ tegen een overheidsbeambte. 

Hoewel Cuba vorig jaar nog 75 activisten vrijliet die sinds 2003 werden vastgehouden, is Amnesty niet optimistisch. Veel mensen die kritiek uiten tegen de regering, zoals bloggers en journalisten, worden steeds voor korte periodes opgepakt, en de toegang tot een advocaat en hun families wordt hen ontzegd.
Afgelopen weekend zijn meer dan 60 leden van de actiegroep ‘Dames in het wit’ tijdelijk vastgehouden toen zij naar de mis gingen in een katholieke kerk.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug