Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnesty roept Guatemala op om vrouwenmoorden te stoppen

Datum : 08/03/2011
Land : Guatemala

Amnesty roept Guatemala op om vrouwenmoorden te stoppen

Op de vooravond van de Internationale Vrouwendag roept Amnesty International de Guatemalteekse autoriteiten op om het hoge aantal moorden op vrouwen te stoppen. Vrouwen moeten beter worden beschermd en daders moeten berecht worden, aldus de mensenrechtenorganisatie. Volgens officiële cijfers werden er in 2010 685 vrouwen vermoord, wat neerkomt op twee vrouwen per dag. In de meeste gevallen wordt er niet of nauwelijks onderzoek gedaan en daders blijven vaak onbestraft. "Veel vrouwen in Guatemala komen door geweld om het leven, omdat de staat er niet in slaagt om hen te beschermen", zegt Sebastian Elgueta, Guatemalaresearcher bij Amnesty International. "Deze cultuur van geweld en straffeloosheid moet gestopt worden en vrouwenrechten moeten gerespecteerd en beschermd worden".

Guatemala heeft een van de hoogste moordpercentages ter wereld, minder dan 4 procent van de gevallen eindigt in een succesvolle veroordeling. In 2008 werd er in het land een wet aangenomen die specifiek gericht is op gewelddadige misdaden tegen vrouwen, maar volgens Amnesty maken de autoriteiten niet volledig gebruik van hun bevoegdheden.  Het grote aantal moorden wordt vaak als gevolg gezien van een conflict tussen 1960 en 1996 tussen de staat en linkse guerrillastrijders, waarbij meer dan 200.000 mensen gedood werden. 

Bookmark and Share


Terug