Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Amnesty schrijft aanstaande Mexicaanse president

Datum : 30/11/2018
Land : Mexico

Amnesty schrijft aanstaande Mexicaanse president

Op 1 december 2018 wordt Andrés Manuel López Obrador (AMLO) beëdigd als president van Mexico, als opvolger van Enrique Peña Nieto. Amnesty International roept AMLO op fouten uit het verleden niet opnieuw te maken. De organisatie stuurde hem per brief een actieplan toe, waarmee hij in zijn eerste honderd dagen de mensenrechtensituatie in het land kan verbeteren.

Tegelijk startte de mensenrechtenorganisatie een campagne om López er regelmatig aan te herinneren dat hij “een historische gelegenheid heeft om een Mexico op te bouwen waarin de mensenrechten van elk individu gerespecteerd en beschermd worden.”

De vijf belangrijkste thema’s die Amnesty voor López geselecteerd heeft zijn het geweld tegen vrouwen en kinderen, aandacht voor het milieu en bescherming voor milieu- en andere activisten, de rol van politie en leger bij het handhaven van de openbare veiligheid, het recht op waarheidsvinding bij gevallen van gedwongen verdwijning en tenslotte de rechten van migranten en asielzoekers.

“Andrés Manuel López Obrador heeft gezegd dat hij het land zal transformeren en dat is precies wat we van hem vragen”, aldus Tania Reneaum, directrice van Amnesty-Mexico. “In onze ‘100 dagen voor Mexico’ hebben we een aantal specifieke acties opgesteld die van Mexico een beter land zullen maken, een korte lijst met verbeteringen die een krachtige boodschap zullen verspreiden dat zijn regering de mensenrechten toegewijd is.”

De organisatie kondigde aan de implementatie van de voorgestelde elf actiepunten nauwgezet te zullen monitoren.

Bron : Amnesty International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug