Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Andes verloor afgelopen decennia helft ijskappen

Datum : 15/10/2016
Land : Peru

Andes verloor afgelopen decennia helft ijskappen

Bijna de helft van al het ijs in het Andesgebergte is in de afgelopen veertig jaar gesmolten. Sinds 1975 is ongeveer 48 procent van de ijskappen verdwenen, vooral in gebieden beneden de 5000 meter. De gletsjers aan de oostkant van het gebergte smelten het hardste door de tropische winden.Dat melden onderzoekers uit Peru in het wetenschappelijk tijdschrift Remote Sensing Letters.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door satellietfoto's te bestuderen die in de afgelopen decennia zijn gemaakt van het gebied. Door de ijskappen op de foto's te vergelijken, berekenden ze hoe veel ijs er sinds de jaren zeventig is verdwenen.

Als de gletsjers in het Andesgebergte helemaal verdwijnen, zou dat een ramp zijn voor de lokale bevolking. Met behulp van het smeltwater uit de ijskappen wordt in de zomer elektriciteit opgewekt. Verder wordt het water uit de gletsjers gebruikt om land te irrigeren en om drinkwater te produceren.

Wetenschappers vrezen dat het smeltproces van de gletsjers in Andesgebergte onomkeerbaar is door de toenemende opwarming van de aarde. "Door het toenemende aantal broeikasgassen in de lucht zal de aarde verder opwarmen", zo verklaart onafhankelijk geoloog Doug Hardy van de Universiteit van Massachusetts op nieuwssite New Scientist. "De gletsjers zijn daardoor gedoemd om te verdwijnen."

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug