Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Andescondor bedreigd

Datum : 07/05/2010

Andescondor bedreigd

ECUADOR - Minder dan een eeuw geleden telde Ecuador nog duizenden condors. Vandaag blijven er wellicht niet meer dan vijftig over, waarschuwen experts. Oorzaken zijn de jacht en het veranderende milieu. De Andescondor, die zich met open vleugels 3,30 meter breed kan maken, is de grootste vogel van Amerika. Zijn belangrijkste habitat is het Andesgebergte. Hij komt dan ook voor in de wapenschilden van Ecuador, 
Bolivia, Chili en Colombia en is ook een belangrijk symbool in Argentinië en Peru.
Maar bij een telling in 2009 kon de Stichting Simbioe van bioloog Paúl Tufiño slechts 27 condors fotograferen in Ecuador. "Het ergste is dat er nauwelijks vier jonge exemplaren gevonden zijn, wat betekent dat de volwassen populatie niet vervangen zal worden", zegt Tufiño.
De Zoölogische Stichting van Ecuador (FZE) is betrokken bij verscheidene projecten waarbij men condors vangt en hoopt dat die zich voortplanten en men de jongen vervolgens kan vrijlaten. "De resultaten zullen we pas over acht tot tien jaar zien", zegt directeur Mario García. "We werken gecoördineerd, het komt er nu op aan de inspanning aan te houden. "Maar het is een bijna onmogelijke opdracht. De belangrijkste bedreigingen zijn het gebrek aan voedsel op de hoogvlaktes, de jacht en de verandering van het milieu als gevolg van menselijke ingrepen. De Andescondor broedt op toppen tussen 3.000 en 5.000 meter hoog, in zones die vroeger niet toegankelijk waren, maar vandaag doorkruist worden paden.Bij aanvang van een van de projecten waarbij het FZE betrokken is, werden negentien gevangen condors uitgebreid onderzocht. Daarbij vond men hagelkorrels in hun lichaam. "Een condor had er meer dan veertig, een andere had drie kogels van het kaliber .22", zegt Mario García. "Maar ze overleven."
(IPS)

Bookmark and Share


Terug