Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Andrew Holness nieuwe premier Jamaica

Datum : 24/10/2011
Land : Jamaica

Andrew Holness nieuwe premier Jamaica

De 39-jarige Andrew Holness is de nieuwe premier van Jamaica. De voormalige minister van Onderwijs volgt tijdelijk Bruce Golding (62) op, die afgelopen zondag officieel aftrad. Omdat Golding zijn ambtsperiode niet afmaakt, schrijft de grondwet voor dat na afloop van zijn volledige zittingstermijn er verkiezingen moeten plaatsvinden. Daarom kiezen de Jamaicanen in december een nieuwe premier.

Volgens veel Jamaicanen stapt het land met Holness een nieuw tijdperk binnen. De vooral onder jongeren populaire politicus distantieert zich openlijk van de oude politieke garde, die vaak banden heeft met de georganiseerde misdaad. Holness zei in zijn eerste toespraak dat de economie ‘de grootste zorg is.’ De bauxietindustrie is verouderd, de suikerindustrie is in Chinese handen gekomen en het IMF staat weinig bewegingsruimte toe op economisch vlak.

De aftredende Bruce Golding zei dat hij niet langer minister-president kon zijn vanwege zijn impopulariteit en de tegenvallende economie. Politieke observatoren menen echter dat zijn vertrek een gevolg is van de uitlevering van drugsbaas Christopher ‘Dudu’ Coke aan de Verenigde Staten. Coke beschikt over een grote aanhang in een kiesdistrict van Golding. Zonder hun steun behaalt Golding waarschijnlijk geen overwinning in december.

Bron : BBC, Caribseek News, The Gleaner
Bookmark and Share


Terug