Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Angamuco in Mexico vergelijkbaar met Manhattan'

Datum : 21/02/2018
Land : Mexico

'Angamuco in Mexico vergelijkbaar met Manhattan'

Nog geen maand geleden was de ontdekking van een Mayastad in de jungle van Guatemala groot nieuws. En deze week kunnen de geschiedenisboeken opnieuw worden herschreven, nu archeologen van Colorado State University de contouren van Angamuco, woonplaats van de Purépecha, hebben blootgelegd in Mexico.

De Purépecha zijn minder bekend dan de Azteken, maar toen de eerste  Europeanen in de zestiende eeuw arriveerden, waren ze een van de belangrijkste beschavingen in het centrum van Mexico. Tot de bekende steden van de Purépecha behoort Tzintzuntzan, gelegen aan de rand van het Patzcuaro meer in het westen van Mexico, een omgeving waar nog altijd Purépecha gemeenschappen wonen. De nu ontdekte stad Angamuco is echter zeker tweemaal zo groot geweest als Tzintzuntzan en heeft 40.000 gebouwen geteld, een aantal dat vergelijkbaar is met het huidige Manhattan. Op het hoogtepunt moet de stad ongeveer 100.000 inwoners gehad hebben, waarmee het de grootste stad in het westen van Mexico was. Daarbij komt dat het ‘stratenplan’ van Angamuco opmerkelijk is in vergelijking met andere steden uit die tijd. Zo zijn piramides en grote pleinen geconcentreerd in acht gebieden aan de randen van de stad, in tegenstelling tot één groot centrum zoals gebruikelijk.

Hoe komt het dat archeologen plotseling de ene na de andere stad lijken bloot te leggen? De verklaring ligt bij het gebruik van een nieuwe techniek, ‘lidar’ genoemd. Lidar staat voor ‘lichtdetectie en bestrijkend scannen’. Hierbij scant een laser vanuit een vliegtuig de bodem af, waarna men in combinatie met GPS in staat is een driedimensionale plattegrond van het gebied te maken. Zo kunnen niet eerder ontdekte resten van bebouwing geïdentificeerd worden. Angamuco was al in 2007 ontdekt, nog op de traditionele manier, maar zonder de nieuwe lasertechniek had het nog zeker tien jaar geduurd voordat een beeld van de stad in dit onbegaanbare gebied gekregen was. Lidar toont niet alleen grote bouwwerken als piramides, maar laat zien dat er ook tuinen waren waar groente verbouwd werd en velden waar balspelen plaatsvonden.

Chris Fisher, archeoloog van de Colorado State University, denkt dat het einde van de ontdekkingen dankzij de nieuwe lasertechniek nog niet in zicht is. “Waar je de lidar ook maar op richt, vind je nieuwe dingen, en dat is omdat we nog maar zo weinig weten van de archeologische wereld in Amerika. Op dit moment moeten alle studieboeken herschreven worden, en over twee jaar is dat waarschijnlijk opnieuw het geval.” Grondwerk blijft echter noodzakelijk, volgens Elizabeth Graham van University College London. “Lidar helpt bij de identificatie van terrassen en bebouwing, maar uiteindelijk moeten we ter plaatse gaan graven om de details te leren.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug