Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Angst voor machtsstrijd na arrestatie drugsbaron Rio de Janeiro

Datum : 12/12/2017
Land : Brazilië

Angst voor machtsstrijd na arrestatie drugsbaron Rio de Janeiro

Woensdag 6 december werd een grote drugscrimineel, Rogério da Silva, opgepakt in Rio de Janeiro tijdens een operatie waarin drieduizend militairen en politieagenten werden ingezet. Hij werd gezocht voor moord, afpersing en drugshandel.

Da Silva werd gevonden onder een dekbed. De politie verklaart dat hij verantwoordelijk was voor een bendeoorlog die dit jaar uitbrak, toen Da Silva met zijn baas brak. Zijn arrestatie werd echter niet gevierd in Rocinha, de grootste favela in Rio de Janeiro die hij met geweld domineerde. Terwijl zegevierende agenten met Da Silva poseerden en selfies namen, uitten bewoners in Rocinha hun bezorgdheid. Bewoners zijn bang voor een escalatie van de machtsstrijd tussen de twee rivaliserende bendes.

De gemeenschap werd in 2011 overgenomen door veiligheidstroepen in een ‘pacificatieprogramma’, ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016. Dit programma is inmiddels uit elkaar gevallen. De buurt heeft weinig vrede gekend. Op 22 september bezetten zo’n duizend soldaten de wijk tien dagen lang om het bendegeweld te bedwingen. Jaarlijks sterven in Rio de Janeiro tientallen onschuldige mensen door schietpartijen tussen bendes en staatstroepen.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug