Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Anguilla: Genoeg geld voor een feestje?

Datum : 19/05/2017
Land : Anguilla

Anguilla: Genoeg geld voor een feestje?

Op 30 mei aanstaande viert Anguilla de 50e verjaardag van haar revolutie. Deze revolutie in mei 1967 maakte een einde aan de overheersing van - nee niet van Groot-Brittannië want het eiland is nog steeds een Brits Overzees Gebiedsdeel - maar van de toenmalige Britse kolonie Saint Christopher (of: St. Kitts) – Nevis – Anguilla. Deze eerder dat jaar gestichte kolonie, met intern zelfbestuur, was niet populair onder de ruwweg 2.000 volwassen inwoners van het eiland. Ze voelden zich achtergesteld ten opzichte van de inwoners van St. Kitts en Nevis.

Er waren op dat moment op Anguilla geen verharde wegen, geen elektriciteit, telefoon, waterleiding of havenfaciliteiten. Uit protest tegen die omstandigheden werden op 30 mei 1967 de ‘nationale’ politieagenten teruggestuurd naar St. Kitts. Hoewel het nog tot 1980 zou duren voordat Anguilla officieel afgescheiden werd van St. Kitts en Nevis en een aparte kolonie van Groot-Brittannië werd, is de bedoeling dat de opstand van 1967 groots herdacht wordt op dit buureiland van (het Franse deel van) Sint Maarten. T

Toch is blijkbaar niet iedereen het eens met de plannen voor de festiviteiten. Op de radio verklaarde regeringsleider Victor Banks zich verrast door het gebrek aan belangstelling en enthousiasme bij een aantal mensen. “Ik hoorde dat er bezwaren zijn tegen de kosten van de viering. Maar ik denk dat de regering juist niet genoeg geld uitgeeft. Vijftigste verjaardagen komen maar eens in de vijftig jaar voorbij en in een klein land als Anguilla moeten we zulke gelegenheden aangrijpen om te benadrukken waar we vandaan komen, waar we heen willen gaan en ook waar we nu staan.” Het is belangrijk, volgens Chief Minister Banks, dat ook jongeren leren wat er de afgelopen vijftig jaar gebeurd is en wat het doel van de revolutie was.

“Onze revolutie” aldus Banks, “is niet helemaal zonder bloedvergieten verlopen maar kostte geen mensenlevens.Volgens sommigen hebben we niets te vieren, hebben we helemaal niets bereikt in 50 jaar. Deze mensen willen niet zien wat we hebben, of ze weten niet waar we vandaan komen en waar we vandaag de dag staan.”

De eerste minister noemde vervolgens een aantal verworvenheden van de revolutie (niet gespecificeerd in het artikel in The Anguillian) en riep de inmiddels ongeveer 15.000 inwoners op om de vijftigste verjaardag daarvan te vieren en mee te doen aan de festiviteiten.

 

Bron: http://theanguillian.com/2017/05/anguillians-urged-to-celebrate-anguillas-50th-anniversary/

 

Bron : The Anguillian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug