Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Anguilla wil overstappen naar duurzame energie

Datum : 31/03/2012
Land : Anguilla

Anguilla wil overstappen naar duurzame energie

Vanwege de hoge energieprijzen heeft het Caribische eiland Anguilla besloten zijn kaarten te zetten op hernieuwbare energie. De 15000 inwoners moeten maar liefst 63 dollarcent (47 eurocent) per kilowattuur betalen. Veel mensen kunnen de rekeningen van de enige leverancier, de Anguilla Electricity Company (Anglec), niet meer voldoen.

"Onze exclusieve afhankelijkheid van conventionele energiebronnen is de belangrijkste oorzaak van de hoge prijzen", zei Evan Gumbs, minister van nutsbedrijven, in het parlement. "We hebben geen controle over de elektriciteitsprijzen, tenzij we onze afhankelijkheid verminderen."

De regering heeft besloten in te zetten op lokaal opgewekte hernieuwbare energie. Een team van Castalia, een Amerikaans consultancybedrijf, is nu al een paar weken bezig met de eerste fase van het project. Daarbij is vooral gekeken naar de juridische kant van het verhaal, om te zorgen voor wetgeving die aansluit bij zowel grote als kleine energieleveranciers.

De voorzitter van het nieuwe Bureau voor Hernieuwbare Energie, David Carty, zegt dat het energieprobleem niet te scheiden is van het klimaatprobleem. "De energiecrisis is de klimaatcrisis, en andersom. Wat eilanders kunnen bijdragen is uitzoeken hoe hernieuwbare energie werkt in een gesloten netwerk. Als je in het midden van de Verenigde Staten woont, kun je stroom kopen die van ver weg komt. Maar op eilanden die ver uit elkaar liggen, moet alle stroom lokaal opgewekt worden. Diesel was altijd de goedkoopste manier om dat snel en efficiënt te doen."

Het grote nadeel van hernieuwbare energie is dat het niet kan worden opgeslagen, maar moet worden gebruikt op het moment van opwekken. Maar daar is volgens Carty iets op te verzinnen. Het droge eiland heeft namelijk een zuiveringsinstallatie die met omgekeerde osmose zeewater omzet in drinkwater, voor de landbouw. Dat kost heel veel energie, die het water heel duur maakt. "Wat als we de windenergie om een of twee uur 's ochtends omzetten zodat de stroom direct naar de waterzuiveringsinstallatie gaat? Drinkwater opslaan is dan een vorm van elektriciteit opslaan."

De regering zelf heeft nauwelijks middelen, maar krijgt geld van het Engelse Netwerk voor Klimaat en Ontwikkelingskennis (CDKN). "Zij begrijpen dat als je het energieprobleem oplost, je ook een enorme stap vooruit maakt in het oplossen van het klimaatprobleem", aldus Carty.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug