Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Animatie van 'Chávez in de hemel'

Datum : 29/03/2013
Land : Venezuela

Animatie van 'Chávez in de hemel'

Sinds het overlijden van voormalig leider, Hugo Chávez, heeft zijn beeltenis zich verspreid over het land. Dit geldt niet alleen voor posters, postzegels en muurschilderingen, maar nu ook in een animatie, uitgezonden op de staatszender Live TV.

In het filmpje, dat slechts een minuut duurt, is te zien hoe Chávez aankomt op een plek die sterk lijkt op een streek in het zuidwesten van Venezuela. Het groene landschap geeft de indruk dat het de hemel voor moet stellen, waar Chávez nu is aangekomen, gekleed in sandalen en een vest in de kleuren van de Venezolaanse vlag. Hij wordt lachend ontvangen door een aantal bekende linkse en nationalistische strijders uit de regio, waaronder Simon Bolívar, Ernesto ‘Che’ Guevara, Salvador Allende en Eva Perón.

De animatie wordt door oppositiepartijen bekritiseerd als propaganda, als de laatste manier zijn waarop de chávistas proberen de voormalig leider te verheiligen, en daarmee te gebruiken bij het werven van de kiezers voor de verkiezingen op 14 april. De oppositieleider Capriles heeft zijn kritiek geuit over de exploitatie van Chávez’ beeltenis.

Nog altijd staan er rijen bij het Museum van de Revolutie, waar Chávez’ lichaam bezocht kan worden. In de wijk Januari 23, de oude wijk van Chávez zelf, worden nog bijna dagelijks missen gehouden in de openlucht, om de voormalig president te herdenken. Ook worden er revolutionaire liederen gedraaid, sommige gezongen door Chávez zelf. 

Bekijk hier de animatie. 

Bron : BBC Mundo, El Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug