Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Ankers van Hernán Cortés gevonden'

Datum : 22/12/2019
Land : Mexico

'Ankers van Hernán Cortés gevonden'

Archeologen hebben voor de kust van Mexico twee ijzeren scheepsankers gevonden die mogelijk toebehoord hebben aan de vloot van de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés. Die kwam in 1519 in Amerika aan en was in de jaren die daarop volgden verantwoordelijk voor de bloederige ondergang van het Azteekse rijk.

De ankers lagen op de zeebodem vlakbij de voormalige Spaanse nederzetting Villa Rica, bij Veracruz. Ze zouden volgens het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis in Mexico uitstekend bewaard zijn en lijken op de ankers die in de zestiende eeuw gemaakt werden. Wetenschappers vonden de artefacten op een diepte van tien tot vijftien meter, onder een dikke laag sediment. Ze gebruikten magnetometers om ze te lokaliseren. Het grootste anker is bijna vier meter lang en 1,6 meter breed. Vorig jaar werd ook al een anker uit die periode gevonden. Het doet wetenschappers vermoeden dat ze nog meer resten kunnen vinden uit de tijd van de Europese invasie van Mexico. Zo zouden er al vijftien andere plekken aangewezen zijn waar nog meer ankers gevonden kunnen worden.

De beruchte ontdekkingsreiziger Cortés liet de schepen die hij en zijn manschappen gebruikten om naar Mexico te varen verbranden. Archeologen hopen enkele van de plaatsen te vinden waar de Spaanse galjoenen zonken en daar wrakken en andere restanten boven te halen die getuigen uit die periode.Cortés stootte bij zijn ontdekking van Mexico eerst op de Azteekse stad Cholula. Toen hij daar hoorde dat er een complot was om hem te vermoorden, liet hij een ware slachtpartij uitvoeren onder de bevolking. Vervolgens trok hij naar de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan (nu Mexico-Stad). Ook daar kwam het tot een bloederige slachtpartij. De chaos die daarop volgde, deed Cortés op de vlucht slaan. Nadat hij zijn troepen gehergroepeerd had, keerde hij terug en na een beleg van drie maanden – geholpen door een uitbraak van de pokken in Tenochtitlan – gaf de Azteekse leider zich over.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador vroeg eerder dit jaar nog aan de Spaanse koning Felipe en paus Franciscus om zich te verontschuldigen voor de dood en het verderf die de verovering van Mexico vijfhonderd jaar geleden zaaide.

Bron : AD, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug