Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Anti-abortuswet blokkeert behandeling zieke tiener

Datum : 25/07/2012

Anti-abortuswet blokkeert behandeling zieke tiener

In de Dominicaanse Republiek wordt de ziekenhuisbehandeling van een 16-jarige zwangere tiener uit Santo Domingo tegengewerkt, omdat de behandeling de waarschijnlijke dood van haar ongeboren kind zal betekenen.

Het meisje, wiens naam vanwege privacyredenen niet bekend is gemaakt, lijdt aan acute leukemie, en dit vereist een agressieve chemotherapie. Doordat de therapie een extreem hoog risico meebrengt voor de ongeborene, wordt een dergelijke behandeling echter beschouwd als een schending van de anti-abortuswet.  

Artikel 37 van de Dominicaanse constitutie stelt dat het recht op leven van een ongeborene ingaat vanaf het begin van de zwangerschap tot aan de dood. Roza Hernandez, de moeder van het meisje, zet zich momenteel in om de doktoren en regering er van te overtuigen om haar zieke dochter te laten behandelen.

Miguel Montalvo, directeur van de raad die verantwoordelijk is voor het wetsartikel, heeft inmiddels verklaard dat er in deze situatie waarschijnlijk een uitzondering gemaakt zal worden, en dat de beslissing voor een eventuele behandeling naar verwachting bij de ouders zal komen te liggen. Desondanks roept de situatie bij veel vrouwenactivisten veel opschudding op, omdat de behandeling van het meisje vanwege deze situatie momenteel uitgesteld wordt.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug