Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Anti-corruptie referendum Colombia ongeldig

Datum : 27/08/2018
Land : Colombia

Anti-corruptie referendum Colombia ongeldig

Het referendum dat in Colombia georganiseerd was rondom nieuwe anti-corruptiemaatregelen is ongeldig verklaard: er gingen niet genoeg kiezers naar de stembus. Slechts 11.6 miljoen Colombianen brachten hun stem uit, terwijl er iets meer dan 12.1 miljoen stemmen - eenderde van de kiesgerechtigde bevolking - nodig zijn om het referendum te laten gelden. Van de stemmers koos wel een overweldigende meerderheid vóór de nieuwe maatregelen tegen corruptie. 

Het referendum bestond uit zeven vragen waarop de Colombianen met 'ja' of 'nee' konden antwoorden. Voorgestelde maatregelen zijn onder andere lagere salarissen voor leden van het Parlement, een verbod op alternatieve straffen zoals huisarrest voor corruptieveroordelingen en een maximum van drie termijnen voor lokale en nationale politici. Elke vraag werd door meer dan 99 procent van de kiezers met 'ja' beantwoord. 

Corruptie blijft, ondanks nieuwe wetten en onderzoeken, een groot probleem in het land. Aanhangers van de nieuwe maatregelen zeggen dat dit referendum aantoont dat de Colombianen dit zat zijn en verandering willen. Doordat het minimumaantal kiezers net niet gehaald is is de regering niet verplicht hier iets mee te doen, maar de overweldigende meerderheid zal desondanks moeilijk te negeren zijn. 

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug