Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Anticorruptiecommissie moet Guatemala verlaten

Datum : 08/01/2019
Land : Guatemala

Anticorruptiecommissie moet Guatemala verlaten

Guatemala heeft gezegd dat het zich terugtrekt uit een door de VN gesteunde anticorruptiecommissie die de president van het land, Jimmy Morales, heeft onderzocht. De Guatemalteekse minister van Buitenlandse Zaken Sandra Jovel (foto) zei maandag dat het VN-orgaan 24 uur had om het land te verlaten.

Ze zei dat Morales de strijd tegen corruptie zou voortzetten, maar dat er een misverstand was over het onderzoek naar zijn zaken. Morales die drie jaar geleden is gekozen, steunde in eerste instantie de VN-commissie. Het mandaat van de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) heeft officieren van justitie geholpen zaken tegen tientallen hoge ambtenaren en leidinggevenden voor het gerecht te brengen.

Toen Morales echter zelf het onderwerp van onderzoek werd, zei de president dat hij het mandaat zou herzien. Zijn opmerkingen werden bekritiseerd en leidden tot straatprotesten tegen officiële corruptie en demonstraties die zijn ontslag eisten.

Tijdens een ontmoeting met secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN afgelopen  maandag heeft Jovel aangekondigd dat het CICIG-mandaat, een orgaan van de Verenigde Naties opgericht in 2006 en bedoeld om de rechtsstaat van het land te versterken, zou eindigen. Guterres reageerde in een verklaring en zei dat hij de beslissing "sterk afkeurde" en voegde eraan toe dat de regering zich moet houden aan de internationale overeenkomst.

CICIG had geprobeerd om Morales, die komiek was voordat hij in 2016 president werd, te vervolgen wegens aantijgingen van financieringsonregelmatigheden in verband met zijn verkiezingscampagne voor 2015. De VN steunde oproepen voor opheffing van de immuniteit van Morales om onderzoek naar hem in te kunnen stellen. Eerder waren er onderzoeken van CICIG naar leden van de familie van de president.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug