Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Antilichamen lama goed voor behandeling influenza

Datum : 05/11/2018

Antilichamen lama goed voor behandeling influenza

Onderzoekers lijken op de goede weg te zijn om een vaccin te vinden voor alle soorten influenza door te profiteren van het immuunsysteem van de lama, volgens een studie gepubliceerd in de nieuwste editie van het blad Science

Door antilichamen van lama's en mensen te mengen, konden de onderzoekers onder leiding van Nick Laursen, van het Scripps Research Institute in La Jolla, Californië een vaccin genereren dat een duurzame bescherming tegen twee A- en B-influenzastammen opleverde. Het experiment werd met succes getest bij muizen die waren geïnfecteerd met dodelijke  doses influenzavirus.

Gebaseerd op het immuunsysteem van lama's, een dier dat te vinden is in Argentinië, Chili, Peru en Bolivia, waren de wetenschappers in staat de muizen te genezen en ze hopen dat deze resultaten een nieuwe mogelijkheid openen om een vaccin voor mensen te vinden. Maar waar de onderzoekers vooral blij mee waren, is dat ze erin slaagden de oudere en immunodeficiënte muizen te beschermen die waren geïnfecteerd met hoge doses van de H1N1-stam, beter bekend als ‘influenza A’.

Volgens de resultaten gepubliceerd in Science, richtte het onderzoek zich op de ontwikkeling van een "multidomein" -antilichaam, dat tegelijkertijd bescherming zou bieden tegen verschillende soorten griep. Het experiment viel direct hemagglutinine aan, een eiwit in de buitenste laag van het virus, waardoor het uiteindelijk aan de cellen van het ademhalingssysteem blijft kleven, legden de wetenschappers uit.

De wetenschappers kozen de lama vanwege de eigenaardigheden van het immuunsysteem, waarvan de antilichamen gemakkelijker te hanteren zijn, omdat ze veel kleiner zijn dan die van mensen. Ze benadrukten dat het nog te vroeg is om te bepalen of deze bevindingen nuttig zullen zijn voor de mens, maar zij vierden het feit dat het nieuwe hoop geeft om een griepvaccin te vinden. Dat is bijzonder moeilijk te ontwikkelen gezien het aantal stammen dat het heeft en hun continue mutatie.

Het antilichaam dat ze ontwikkelden, de MD3606, zou vooral kunnen dienen om de meest kwetsbare bevolking te beschermen, zoals mensen ouder dan 65 jaar. "Het snelle begin van de bescherming, samen met de ongekende kruisreactiviteit van MD3606 met stammen van aviaire influenza, biedt ook de mogelijkheid om deze benadering als profylacse te gebruiken", zegt de studie.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug