Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Antiracismewet blijft dode letter in Bolivia

Datum : 12/02/2014
Land : Bolivia

Antiracismewet blijft dode letter in Bolivia

Bolivia beschikt al drie jaar over een wet tegen discriminatie en racisme maar tot dusver is niemand gestraft, ondanks honderden klachten. 

Rebeca Javier, een jonge televisiereporter, werd eind vorig jaar aangevallen toen ze op straat inheemse mensen interviewde. De agressor riep beledigingen aan het adres van inheemse Bolivianen en sloeg en bespuwde haar. Hij werd opgepakt maar ondanks de vele getuigen werd hij weer vrijgelaten. "Ik vroeg gerechtigheid aan de openbare aanklager maar die luisterde niet naar mij", zegt Javier. 

"Er is nog niet één veroordeling geweest", zegt Leoncio Gutiérrez, directeur-generaal van de organisatie Lucha contra el Racismo y Toda Forma de Discriminación (Strijd tegen Racisme en Elke Vorm van Discriminatie). Rechters en openbare aanklagers zien uitingen van discriminatie niet als strafbare feiten, zegt hij.

De meerderheid van de tien miljoen Bolivianen is inheems. Sinds 2006 heeft het land ook een inheemse president, Evo Morales. In 2010 kwam er een Wet tegen Racisme en Elke Vorm van Discriminatie, die in gevangenisstraffen voorzag. Die was omstreden, omdat hij ook de mogelijkheid bood op te treden tegen media die "racistische en discriminerende ideeën" verspreidden. 

Tot oktober vorig jaar waren er 1652 klachten binnengekomen bij de nationale ombudsdienst en nog eens 135 bij het onderministerie voor Dekolonisering. Zonder resultaat. Ook de omstreden uitspraak van Isaac Ávalos, senator van de regerende Movimiento al Socialismo (MAS), bleef onbestraft. "Van de tien Colombianen zijn er acht delinquenten", had hij in 2012 gezegd. 

"Die wet is niet noodzakelijk bestraffend, de bedoeling is niet zozeer de gevangenissen te vullen met mensen die discrimineren", zegt het Afro-Boliviaanse MAS-parlementslid Jorge Medina, de grootste pleitbezorger van de wet. Hij is voorstander van verzoeningsprocedures, waarbij de dader zijn verontschuldigingen aanbiedt. Maar ook hij is bezorgd dat de wet tot dusver dode letter is gebleven.

Foto: Een manifestatie van indiaanse vrouwen in hoofdstad La Paz

Bron : IPS, MO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug