Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Anti-WK protesten in Braziliaanse steden

Datum : 13/06/2014
Land : Brazilië

Anti-WK protesten in Braziliaanse steden

Oproerpolitie gebruikte gisteren traangas tegen anti-WK demonstranten in São Paulo en Rio de Janeiro enkele uren voor de opening van het voetbaltoernooi. Zo’n honderd demonstranten probeerden in São Paulo de weg naar het stadion Itaquerão te blokkeren, waar de opening en de eerste wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië zouden plaatsvinden. 

De confrontatie leidde tot minstens één arrestatie en vijf gewonden, onder wie een journaliste van CNN die een gebroken arm opliep. Amnesty International beschuldigde de politie van het gebruik van exessief geweld. "De Braziliaanse autoriteiten moeten direct onderzoeken waarom deze mate van geweld is gebruikt tegen vreedzame demonstranten, de schuldigen voor het gerecht brengen en ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt”, aldus Atila Roque, directeur van Amnesty International Brazilië. 

De protesten onder de noemer ‘Onze cup is op straat’ zijn gericht tegen de de hoge kosten van stadions, de corruptie, het politiegeweld en de ontruimingen. Via social media zijn er in honderd andere steden dergelijke demonstratie georganiseerd, onder andere in de steden Brasilia, Belo Horizonte, Fortaleza, Porto Alegre en Recife, waar wedstrijden van het WK worden gespeeld.

In Rio de Janeiro waren botsingen nadat zo’, zeshonderd mensen door de stad marcheerden met borden waarop stond “Fifa go home” en "World Cup of corruption". De demonstranten begonnen in een feestelijke stemming, maar hun boodschap was serieus. “Het WK steelt geld van de gezondheidszorg, het onderwijs en de armen. Daklozen worden van de straten gestuurd. Dit is niet voor Brazilië, het is voor de toeristen”, zegt Denize  Adriana Ferreira. 

Ook vakbondsleiders richten zich tegen het toernooi. Ze gaan ervan uit dat de regering eerder concessies zal doen dan te riskeren dat diensten gaan uitvallen. Zo lanceerde het personeel op de vliegvelden Galeao en Santos Dumont in Rio de Janeiro een actie voor loonsverhoging. Ze beloofde wel 80 procent van de service in tact te houden. Dat betekent dat er wellicht oponthoud zal ontstaan voor de 600.000 buitenlandse fans die verwacht worden. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug