Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

App voor Colombiaans conflict

Datum : 21/03/2014
Land : Colombia

App voor Colombiaans conflict

Afgelopen donderdag is er in Colombia een nieuwe app gelanceerd die op interactieve manier de misdaden die in het land begaan zijn sinds 1982 registreert. De app, genaamd Rutas del conflicto, is niet alleen bedoeld als naslagmateriaal, maar gebruikers kunnen ook zelf aanpassingen doen, data leveren of eventuele fouten corrigeren. Een team van onderzoekers verifieert deze gegevens vervolgens. 

Het doel van deze app is (nationaal) bewustzijn van het conflict activeren en het verzamelen van nieuwe data. De app is gratis en beschikbaar voor computer en smartphones. De bedoeling is dat álle Colombianen hieraan deel kunnen nemen, ook de mensen die normaal geen toegang hebben tot de macht. Gebruikers kunnen met de app gegevens over moorden doorgeven: namen van slachtoffers, vermoedens over de schuldige groep en andere informatie, kunnen allemaal opgestuurd worden om vervolgens registratie te krijgen. 

Bij de app wordt gebruik gemaakt van GPS. Wanneer iemand de app opent, kan men zien welke bloedbaden er in een straal van vijftig kilometer van zijn locatie hebben plaatsgevonden. Op de app staan kaarten, foto’s, details van de gebeurtenis, namen van de slachtoffers en namen van mogelijke groepen die dit begaan hebben. De app bevat informatie over moordpartijen begaan door paramilitairen, guerrilleros, het Colombiaanse leger en andere criminele bendes.  

De onderzoekers zeggen dat met deze app te zien zal zijn hoe het Colombiaanse conflict haar sporen heeft achtergelaten in het land; hoe het verloop is over de jaren en waar en wanneer het conflict af- of toeneemt. De reconstructie moet er ook voor zorgen dat alle Colombianen de omvang van de verschrikkingen in hun land kunnen inzien, ook dat van hun landgenoten, waarvan ze soms nooit echt van hun lijden wisten. 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug