Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Arbeidsonrust in Braziliaans regenwoud

Datum : 23/05/2011
Land : Brazilië

Arbeidsonrust in Braziliaans regenwoud

In het Braziliaanse Amazonegebied doen zich al twee maanden rellen en stakingen voor. Arbeiders van megaprojecten klagen over de werkomstandigheden. De bouw van een grote waterkrachtcentrale ligt al weken stil.

De rellen begonnen op 15 maart bij de Jirau-dam, een van de twee grote waterkrachtcentrales die in aanbouw zijn op de Madeira-rivier in de Amazonedeelstaat Rondônia. Vijftig bussen en andere voertuigen werden in brand gestoken. Ook de gebouwen waar de arbeiders verbleven, gingen in vlammen op. De vakbondsleiders en het aannemersconsortium konden nadien wel tot een akkoord komen, maar de situatie is nog steeds niet genormaliseerd. De meeste arbeiders komen uit verafgelegen gebieden en kunnen pas opnieuw aan de slag als ze weer logies hebben. Er zijn ook duizenden ontslagen aangekondigd.

Bovendien ontketende het felle protest bij de Jirau-dam een reeks stakingen bij andere grote projecten, hoofdzakelijk in het noorden en noordoosten, de armste regio’s van het land. Het gaat om energiecentrales, havens, een petroleumraffinaderij en een petrochemisch complex, samen goed voor tienduizenden arbeiders. Ook daar werken de arbeiders vaak op afgelegen plaatsen.  In maart legden ongeveer 160.000 arbeiders het werk neer volgens gegevens van de overheid, die op 12 mei zijn bekendgemaakt.

“De reden achter de uitbarsting bij de Jirau-dam is dat duizenden arbeiders daar vast zitten in slechte omstandigheden en autoritair behandeld worden”, zegt José Dari Krein, directeur van het Centrum voor Syndicale Studies van de Staatsuniversiteit van Campina. Vóór het conflict waren 22.000 mensen aan de slag bij de waterkrachtcentrale.

Het protest doet denken aan de staking van de suikerrietkappers in 1984. In Guariba, op 350 kilometer van São Paulo, werden toen openbare gebouwen en een supermarkt geplunderd en auto’s en suikerrietinstallaties in brand gestoken. De politie trad hard op. Ook toen ging het om arbeiders uit andere delen van Brazilië, die ernstig uitgebuit werden.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug