Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Archeologen onderzoeken Nazi-schuilplaats

Datum : 25/03/2015
Land : Argentinië

Archeologen onderzoeken Nazi-schuilplaats

Archeologen proberen te bepalen of ruïnes in een afgelegen natuurreservaat in Argentinië gebouwd zijn als schuilplaats voor Duitse Nazi-officieren.

Onderzoekers zeggen dat ze in de ruïnes in het noorden van Argentinië Duitse munten hebben gevonden die tijdens WO II zijn geslagen. Ze denken dat de gebouwen gebruikt zijn door gevluchte Nazi’s, omdat ze in Argentijnse steden vrij konden leven. Onder deze vluchtelingen bevonden zich Adolf Eichmann and Erich Priebke.

De archeologen van de Universiteit van Buenos Aires zijn de gebouwen gaan onderzoeken omdat een lokale legende stelde dat ze gebruikt waren als schuilplaats voor Martin Bormann, een nauwe medewerker van Adolf Hitler. De overwoekerde ruïnes liggen in het park Teyu Cuare bij de plaats San Ignacio in de noordelijke provincie Misiones.

Onderzoeker Daniel Schavelzon zei tegen de Argentijnse krant Clarin dat de architectuur van de drie gebouwen aanzienlijk verschilde van andere gebouwen in de regio en dat het doel ervan midden in een afgelegen gebied een mysterie was. Hij vertelde dat er voorwerpen zijn gevonden die de gebouwen verbinden aan Duitsland tijdens WO II, zoals munten uit eind jaren dertig en begin jaren veertig van de vorige eeuw en stukken van Meissen porcelein, gemaakt in Duitsland.

Bewijzen van directe verbanden met Nazi-officieren zijn er volgens Schavelzon nog niet gevonden. Ook ontkrachte hij de legende dat Martin Bormann hier heeft gewoond. Hij wees erop dat DNA-proeven uit 1998 op een lichaam dat was gevonden in Berlijn hadden aangetoond dat Bormann in 1945 zelfmoord had gepleegd. Hij was dus niet naar Zuid-Amerika gevlucht.

Wel benadrukt Schavelzon dat de gevonden gebouwen zeer ongebruikelijk zijn. De muren waren soms drie meter dik en de locatie was totaal ontoegankelijk. “Je zou ze nooit hebben gevonden als je de precieze ligging niet wist”. Hij denkt dat de gebouwen zijn neergezet in geval de Nazi’s de oorlog zouden verliezen, maar dat ze nooit gebruikt zijn. De Nazi’s konden immers redelijk makkelijk in Argentijnse steden wonen.

Honderden Nazi’s en fascisten, van wie sommigen gezochte oorlogsmisdadigers waren, kregen van toenmalig president Juan Peron toestemming om het land binnen te komen. Zo woonde Adolf Eichmann, de SS-officier die de logistiek van de Holocaust leidde, jarenlang in een voorstad van Buenos Aires voordat hij door Israëlische agenten werd gepakt.

In 2000 bood de toenmalig president Fernando de la Rua excuses aan voor de rol van Argentinië in het bieden van een schuilplaats aan Nazi oorlogsmisdadigers uit WO II.

Bron : BBC World News, Clarin
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug