Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijns bankbiljet gewijd aan Malvinas

Datum : 25/02/2015
Land : Argentinië

Argentijns bankbiljet gewijd aan Malvinas

De Argentijnse Centrale Bank brengt in maart een nieuw biljet van 50 peso uit, waarop eer wordt bewezen aan de Argentijnse soevereiniteit over de olierijke archipel, onder de slogan: “Malvinas Eilanden. Een soevereine liefde.” 

President Cristina Fernández had op 2 april 2014, de verjaardag van de Argenijnse militaire invasie van de Falklandeilanden, het nieuwe biljet aangekondigd. President van de Centrale Bank Alejandro Vanoli heeft gezegd dat de beslissing voor de uitgave van het nieuwe biljet tot doel had “een nieuw element toe te voegen van dagelijks gebruik aan de onvervreemdbare soevereiniteit over de Malvinas. 

Op de achterkant van het biljet staat een kaart van de Zuid-Atlantische gebieden en een kaart van Latijns Amerika en de Cariben; die verwijzen naar de steun die Argentinië van landen in de regio kreeg bij het soevereiniteitsdispuut met Engeland. “De Malvinas kwestie is een zaak geworden van de rest van Latijns Amerika en de Cariben”, zei Fernández bij herhaling. Op het biljet staan ook albatrossen – die nestelen op de Malvinas en boven het vasteland van Argentinië vliegen en reusachtige zeewier, een van de soorten van de Australe maritieme flora. 

Op de andere kant komt de beeltenis van de gaucho Antonio Rivero die in 1833 het verzet zou hebben geleid tegen de Britse bezetting van de archipel. Ook staan er tekeningen van de meeuw op die typisch is voor de eilanden, als een symbool van vrede. Het 50 peso biljet zal ook het Darwin kerkhof tonen waar de resten liggen van veel Argentijnse soldaten en van het ARA General Belgrano marineschip dat door de Britten tot zinken is gebracht. Hierbij kwamen 323 personen om, bijna de helft van alle Argentijnse doden tijdens de oorlog tegen het Britse Rijk in 1982. Het bevel kwam van toenmalig premier Margaret Thatcher; de Argentijnse president noemt het een “oorlogsmisdaad”. 

De kleuren van het biljet zijn vooral blauw, hemelsblauw en wit in overeenstemming met de Argentijnse vlag. 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug