Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijns parlement stemt in met akkoord Iran over AMIA bomaanslag

Datum : 28/02/2013
Land : Argentinië

Argentijns parlement stemt in met akkoord Iran over AMIA bomaanslag

Het Argentijnse parlement heeft na meer dan dertien uur debat een akkoord met Iran over een internationale waarheidscommissie goedgekeurd. De waarheidscommissie zal de bomaanslag op een joods centrum in Buenos Aires in 1994 onderzoeken.

Honderden mensen gingen de straat op en riepen het parlement op tegen het akkoord te stemmen. De organisatie van het protest las buiten het congres een document voor, waarin het akkoord met Iran werd verworpen en omschreven als een nieuwe daad van 'verborgenheid en straffeloosheid'.

In 1994 kwamen 85 mensen om en raakten 300 mensen gewond toen een autobom ontplofte buiten het culturele centrum van de Israëlisch-Argentijnse vereniging AMIA. Argentijnse aanklagers beschuldigen Iran van het plannen en financieren van de aanslag. Iran ontkent betrokkenheid.

De Argentijnse overheid heeft de commissie voorgesteld in de hoop het onderzoek naar de aanslag nieuw leven in te blazen. De oppositie en joodse organisaties hebben kritisch gereageerd. Zij menen dat Iran niet vertrouwd kan worden en dat het akkoord met Iran bestaande Argentijnse onderzoeken zal hinderen. Volgens het akkoord zullen alleen Iraniërs worden ondervraagd waartegen een arrestatiebevel van Interpol bestaat.

Het akkoord voorziet  in het aanstellen van vijf rechters die de bomaanslag zullen onderzoeken. Geen van de rechters zal Argentijns of Iraans zijn. Iran toonde vorig jaar interesse in een commissie, omdat de Argentijnse aanklagers op 'een foute weg' zaten. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Iraanse parlement.

 

Bron : El País, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug