Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentijns parlement voor belastinghervorming

Datum : 21/12/2017
Land : Argentinië

Argentijns parlement voor belastinghervorming

De Argetijnse president Mauricio Macri behaalde afgelopen woensdag in het Huis van Afgevaardigden een overwinning: met 146 tegen 77 stemde het in met Macri’s plan voor het verlagen van vennootschapsbelasting en werkgeverslasten voor sociale zekerheid.

Een dag eerder had het Huis zijn goedkeuring gegeven aan Macri’s plan van pensioenhervorming, zij het met een kleine meerderheid. In de straten van de hoofdstad Buenos Aires vonden intussen massale protesten plaats van de oppositie en vakbondsactivisten die met stenen gooiden.

Het voorstel tot belastinghervorming zal naar verwachting volgende week in de Senaat in stemming worden gebracht. Macri, gesterkt bij de goede kiesresultaten bij de verkiezingen half oktober, profiteert van speciale Senaatszittingen die tot het eind van het jaar door zullen gaan.

De maatregel zou de vennootschapsbelasting in 2021 terugbrengen tot 25 procent voor bedrijven die winsten herinvesteren. De belasting bedaagt nu 35 procent. “Dit is meest vergaande en ambitieuze hervorming die we in decennia hebben gezien”, zei Luciano Laspina, lid van het huis van Afgevaardigden en bondgenoot van Macri.

Macri heeft de eerste twee jaar van zijn ambtstermijn besteeds aan de ontmanteling van de controles op handel en koersen, die waren ingesteld door zijn voorgangster Cristina Fernández, die de rol van de regering in de economie had vergroot. Macri is in 2015 gekozen met een mandaat om de mar5kten te liberaliseren en het Argentijnse zakenklimaat te verbeteren.

De coalitie ‘Cambiemos’ ( Laten we veranderen) heeft geen meerderheid in het parlement. Maar de meerderheid die hij haalde bij verkiezingen in oktober heeft ertoe bijgedragen dat de stemmen die nodig zijn om politiek gevoelige voostellen erdoor te krijgen, bij elkaar te krijgen.

Leiders van de oppositie en vakbondsactivisten zeggen dat Macri de begroting van het land in evenwicht wil brengen over de ruggen van de armen. Volgens Macri is vermindering van het begrotingstekort nodig om investeringen aan te trekken en duurzame groei te bevorderen.

Hij wil het begrotingstekort aan het eind van 2018 hebben teruggebracht tot 3,2 procent van het BBP tegen het huidige 4,2 procent. Macri wil ook een deal sluiten met provincies om de overheidsuitgaven en -plannen te beperken hij wil volgend jaar een uitgebreide wetgeving voor arbeidshervorming aan laten nemen.

De particuliere sector wenst meer flexibiliteit in arbeidsregelgeving, inclusief het beteugelen van geschillen door werknemers. Als het Macri lukt de hervorming door het parlement te loodsen, kunnen de arbeidskosten dalen met maar liefst 35 procent, aldus bedrijven.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug