Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse armoede niet naar nul

Datum : 10/03/2017
Land : Argentinië

Argentijnse armoede niet naar nul

De Argentijnse president Mauricio Macri hamert er bij elke gelegenheid op dat hij afgerekend mag worden op het terugdringen van de armoede in zijn land. Deze week kwam de Katholieke Universiteit van Argentinië (UCA) met vernietigende cijfers: in september vorig jaar leefde 32,9 procent van de bevolking in armoede, 3 procent (oftewel anderhalf miljoen mensen) meer dan bij Macri’s aantreden in december 2015. Daarnaast zijn er niet minder dan 600.000 werklozen bijgekomen.

Volgens Agustín Salvia van de UCA is een van de grote problemen van het land de inflatie, die in 2016 op 40 procent uitkwam, het hoogste cijfer sinds 2002. De regering ontkent de cijfers niet, maar geeft aan dat de tweede helft van 2016 al beter was dan de eerste en dat vanaf 2017 de armoedecijfers zullen verbeteren. Ook de inflatie neemt al af, maar zal volgens deskundigen dit jaar nog boven de 20 procent uitkomen.

De regering van Macri geeft aan dat ze, in tegenstelling tot de voorspellingen van andere kandidaten in december 2015, niet gesneden heeft in de sociale uitgaven en al het mogelijke doet om de armoede te bestrijden. Agustín Salvia van de UCA geeft echter aan dat de inflatie het kleine beetje koopkracht van de armen doet verdampen en dat zij bovendien niet in staat zijn betere salarissen af te dwingen. Daarnaast bevindt het land zich ook nog in een economische recessie waardoor ze vaak ook nog hun (informele) banen kwijtraken.

Onder de vorige Argentijnse regeringen van Néstor en Cristina Kirchner werd de financiële positie van pensioengerechtigden flink verbeterd. Macri heeft dat niet veranderd. De grootste groepen armen zijn dan ook niet te vinden onder de ouderen in het land, maar juist onder de jongeren en (vooral) kinderen. Tevens komen armoedecijfers onder deze groepen nu pas naar buiten, omdat tijdens het presidentschap van Christina Kirchner geen armoedecijfers gepubliceerd mochten worden.

Duidelijk is dat de doelstelling “nul armoede” van de regering Macri bij haar aantreden, de eerste maanden niet dichterbij gekomen is.  

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug