Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse complicaties

Datum : 21/08/2020
Land : Argentinië

Argentijnse complicaties

De Argentijnse luchtvaartautoriteiten hebben een Amaszonas vlucht van Uruguay naar de Falkland eilanden (Malvinas) geen toestemming gegeven door Argentijns luchtruim te vliegen. De chartervlucht had een humanitair karakter omdat het een drietal Falklanders terug zou vliegen naar huis, na medische behandeling in het British Hospital in Montevideo.

De heenvlucht was wel goedgekeurd door de Argentijnse autoriteiten, maar voor de vlucht van Uruguay naar de eilanden werden complicaties gevonden. Het Uruguayaanse Amaszonas-vliegtuig zou, na het afzetten van de Falklanders, namelijk terugvliegen met aan boord zo’n twintig vissers die voor buitenlandse bedrijven rond de Falklands werkten met toestemming van het Britse overzeese gebiedsdeel. Argentinië erkent dat gezag niet.

Een woordvoerder van het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de vlucht naar de eilanden niet afgezegd of verboden was. De toestemming werd niet verleend vanwege het vervoer van de vissers op de terugvlucht van het toestel, waarmee het geen humanitaire vlucht meer zou zijn en bovendien een goedkeuring zou inhouden van ‘illegale’ visserijactiviteiten in wat in Buenos Aires gezien wordt als Argentijnse wateren. In elk geval kunnen de drie eilanders voorlopig niet terug naar huis en de vissers evenmin.

Onder de huidige president Alberto Fernández zijn de spanningen rond de Falklands en andere eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan weer wat opgelopen. Dat lijkt er mee te maken te hebben dat de voormalige president Cristina Kirchner (2007 – 2015) Fernández’ vice-president is en altijd een hard standpunt over de eilanden ingenomen heeft. De president in de tussenliggende periode, Mauricio Macri, had een meer pragmatische benadering van de eilanden waarover in 1982 een bloedige oorlog uitgevochten werd.

Macri’s benadering resulteerde in 2016 in een overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië, waarbij onder meer nabestaanden van omgekomen Argentijnse militairen tijdens de oorlog in 1982 de graven van hun geliefden op de eilanden konden bezoeken.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug