Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentijnse denktank CARI voor China

Datum : 23/04/2019
Land : Argentinië

Argentijnse denktank CARI voor China

Argentijnse experts hebben de overtuiging uitgesproken dat het aankomende ‘Belt and Road Forum’ voor internationale samenwerking meer concrete stappen kan zetten voor de samenwerking tussen China en Latijns-Amerika. Leden van de Raad voor internationale betrekkingen in Argentinië (CARI), een vooraanstaande denktank, spraken met China's nieuwsagentschap Xinhua in de aanloop naar het forum.

"Ik geloof dat de aanwezigheid van China in Latijns Amerika zeer welkom is. We denken dat het heel interessant zou zijn om te profiteren van het ‘Belt and Road Initiative’ (BRI) om een actievere rol te spelen in infrastructuuraangelegenheden", zei Eduardo Sadous (foto) van CARI. "In die zin denk ik dat China een zeer belangrijke strategische partner voor Argentinië is, aldus Sadous. De aanwezigheid van China in Latijns Amerika wordt zeer gewaardeerd, "met de bilaterale relatie die in het laatste decennium versterkt werd, niet alleen door nauwere politieke en handelsbetrekkingen, maar ook door een grotere integratie tussen de twee volkeren”, stelde Sadous. "De twee economieën zijn sterk complementair; Argentinië is een belangrijke producent van het voedsel dat China nodig heeft en we hebben ook minerale producten die de economische ontwikkeling van China mogelijk vereist”.

Tijdens het forum van dit jaar zal voor het eerst een conferentie speciaal voor het bedrijfsleven worden georganiseerd. Jorge Malena, hoofd van CARI's werkgroep over China, zei dat het forum, de tweede in zijn soort, naar verwachting overeenkomsten zal zien tussen bedrijfssectoren in Latijns Amerika en China die de banden waarschijnlijk verder zullen consolideren. De overeenkomsten tussen regeringen zijn nodig om juiste politieke en juridische kaders te creëren. "Het is ook van groot belang om de bedrijfseigenaren, die degenen zijn die de deals concretiseren, samen te brengen om de kansen te bespreken", zei Malena.

De nadruk van het initiatief op infrastructuuropbouw is vooral relevant voor de regio, zei hij. "Een van de belangrijkste kenmerken van dit initiatief is het bevorderen van de ontwikkeling van connectiviteit. In die context is infrastructuur een centraal element; het is essentieel voor Latijns Amerika om een grotere economische groei te realiseren ", meende Malena.

In Argentinië heeft de samenwerking met China bij de ontwikkeling van infrastructuur bijgedragen aan de renovatie van vracht- en transportnetwerken en de opwekking van hernieuwbare energie. Econoom Carola Ramon-Berjano, lid van de werkgroep over China, is van mening dat het BRI Latijns Amerika een gelegenheid biedt om constructief na te denken over zijn toekomstige ontwikkeling. "Latijns Amerika heeft veel te winnen bij de BRI, maar we moeten een zeer duidelijke lokale en regionale ontwikkelingsstrategie hebben en nadenken over hoe we ons in de wereld kunnen integreren" zei Ramon-Berjano. “Het forum zal de perfecte gelegenheid zijn om deze ideeën vorm te geven”.

 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug