Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Argentijnse douane houdt een miljoen boeken tegen

Datum : 21/09/2011
Land : Argentinië

Argentijnse douane houdt een miljoen boeken tegen

In Argentinië heeft de douane de import van ongeveer een miljoen boeken en tijdschriften tegengehouden. De Argentijnse autoriteiten gaven geen uitleg en pretenderen niet op de hoogte te zijn van wat er gebeurd is. De uitgeverswereld in het land reageert geschokt.

De uitgeverijen hadden van tevoren geen enkel bericht gekregen over de het tegenhouden van de boeken, noch een reden ontvangen waarvoor dit nodig zou zijn. ‘Leesland’ Argentinië importeert veel internationale boeken. Dit is niet belast met een tarief.

Zowel het Secretário de Comercio (handelssecretariaat) als het Ministerie van Industrie zeggen van niets te weten. Er zijn bronnen die beweren dat de Administración Federal de Impuestos (Federale Belastingadministratie) er iets mee te maken heeft, maar dit kan door niemand worden bevestigd.  In het verleden heeft de Argentijnse regering een aantal keer de grens gesloten voor verschillende producten om de nationale productie te beschermen, of om de oplopende inflatie te doen verminderen.

Het staat vast dat de nationale industrie die het drukwerk verzorgd geklaagd heeft dat een deel van de boeken die in Argentinië worden verkocht, gedrukt worden in andere MERCOSUR landen, zoals Uruguay en Paraguay. De uitgevers menen dat de capaciteit van Argentinië om alle boeken te printen niet voldoende is en dat daarom uitgeweken wordt naar het buitenland.

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug