Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse 'engel des doods' Alfredo Astiz veroordeeld

Datum : 27/10/2011
Land : Argentinië

Argentijnse 'engel des doods' Alfredo Astiz veroordeeld

De voormalige Argentijnse marineofficier Alfredo Astiz (59) is tot levenslang veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur van 1976 – 1983. Astiz, die bekend stond als de ‘Blonde engel des doods’, is schuldig bevonden aan marteling, moord en gedwongen verdwijningen. Onder zijn slachtoffers waren twee Franse nonnen en de oprichters van de mensenrechtengroep ‘Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo’.

Nog elf andere voormalige officieren uit leger en politie kregen om dezelfde reden levenslange straffen. Vier anderen kregen gevangenisstraffen tussen de 18 en 25 jaar. Ze werkten allemaal bij Esma, de marineschool in Buenos Aires, dat het grootste geheime martelcentrum was dat door de militairen tijdens de ‘Vuile Oorlog." Van de ongeveer 5000 gevangenen is 90% er niet levend uit gekomen. Sommigen werden doodgeschoten, anderen werden levend uit vliegtuigen in de oceaan gegooid. Ruim zeventig overlevenden traden op als getuigen in het proces, dat 22 maanden duurde.

Symbool van onderdrukking

Astiz is een van de beruchtste symbolen van de onderdrukking tijdens de militaire junta in Argentinië. Tijdens het voorlezen van het vonnis keek hij strak voor zich uit en toonde geen enkele emotie. Bij zijn verdediging zei Astiz dat hij had gehandeld om Argentinië van "links terrorisme" te redden. Hij deed het proces af als een daad van politieke wraak.

Onder de andere tot levenslang veroordeelden zijn Jorge Acosta, Antonio Pernias and Ricardo Cavallo. Mensenrechtengroepen hebben jaren geijverd om de daders voor het gerecht te brengen. Na afloop van het vonnis waren er feestelijkheden. "Wij verzetten ons, wij hebben nooit misdaden begaan. Daarom is dit terecht. Zij hebben misdaden begaan. Zij zitten nu gevangen."

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug