Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse ex-generaal Luciano Menéndez overleden

Datum : 01/03/2018
Land : Argentinië

Argentijnse ex-generaal Luciano Menéndez overleden

De voormalige Argentijnse legergeneraal Luciano Benjamin Menéndez, die is veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was tot levenslang veroordeeld voor ontvoering, moord en marteling van honderden tegenstanders van het Argentijse militaire bewind.

Menéndez, die ook bekend stond als de ‘Hyena’, was de militaire commandant van tien Argentijnse provincies tussen 1975 en 1979. Tijdens de ‘vuile oorlog, zijn naar schatting 30.000 mensen gedood door de militairen.

Menéndez is ook veroordeeld voor de ontvoering van kinderen van gevangen antiregeringsactivisten, die ter adoptie werden gegeven. Vaak werden deze kinderen geadopteerd door gezinnen van militairen die hen een anti-communistische opvoeding wilden geven.

Voor zijn misdaden is Menéndez twaald keer veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij overleed in een ziekenhuis in de stad Córdoba, waar hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn basis had. Menéndez stond onder huisarrest na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten.

Hij begon zijn operaties tegen linkse activisten tijdens de regering van president Isabel Martínez de Perón in het midden van de zeventiger jaren. Toen de junta onder leiding van generaal Jorge Rafael Videla in mart 1976 de macht greep, breidde hij zijn activiteiten uit.

Mensenrechtengroepen schatten dat ruim 2.5000 mensen naar het clandestiene detentiecentrum La Perla zijn gebracht in de provincie Córdoba. Overlevenden zeggen dat bijna alle vrouwen die hier gevangen zaten en ook sommige mannen seksueel zijn misbruikt.

Hijos (letterlijk ‘kinderen’), een groep die is opgericht door ontvoerde kinderen van linkse activisten, noemden hem op twitter “een massamoordenaar” die verantwoordelijk was voor genocide. De Grootmoeders van de Plaza de Mayo, de bekendste mensenrechtengroep, zijn er tot nu toe in geslaagd 126 ‘gestolen’ kinderen via DNA te identificeren; ze zijn bij hun ouders weggehaald tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug