Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Argentijnse fotograaf Horacio Coppola overleden

Datum : 20/06/2012
Land : Argentinië

Argentijnse fotograaf Horacio Coppola overleden

Op 105-jarige leeftijd is de Argentijnse fotograaf Horacio Coppola overleden in Buenos Aires, waar hij in 2006 werd geboren. Hij heeft deze stad vanuit elke denkbare hoek gefotografeerd.

Coppola is de zoon van Italiaanse migranten. Hij is de grootmeester van de Argentijnse fotografie uit de 20e eeuw en vooral degene die als geen ander het Buenos Aires van de jaren dertig vastlegde. In die tijd was het een moderne stad, waar de intellectuele en artistieke voorhoede uit Europa een grote invloed had.  Zijn eerste foto’s nam Coppola  in het midden van de jaren twintig met aanwijzingen van zijn broer Armando, die een bekwaam amateurfotograaf was.

In 1929 publiceerde Coppola zijn eerste foto’s in het boek Evaristo Carriego van zijn vriend Jorge Luis Borges. De foto’s lieten de mythische wijk Palermo in Buenos Aires zien. Ook richtte hij de eerste filmclub van de stad op en maakte diverse documentaires.

In 1930 vertrok hij op een studiereis naar Europa. Daar schafte hij een Leica aan. Deze camera was perfect geschikt voor zijn rusteloze geest en zijn zoektocht naar nieuwe vormen en ongebruikelijke invalshoeken.

De uitgave van Buenos Aires – 1936 twee jaar geleden was een mijlpaal in de fotografie van de Amerika’s. Het boek toont het prachtige werk van Coppola en verschaft hem een plek tussen de meest gerenommeerde auteurs van het continent. Hij is de patriarch van de Argentijnse fotografie.
 

Bron : Nuestra Mirada, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug