Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Argentijnse Incamummies vol drugs en alcohol

Datum : 30/07/2013
Land : Argentinië

Argentijnse Incamummies vol drugs en alcohol

Onderzoek op de drie mummies die in Argentinië gevonden zijn, heeft uitgewezen dat drugs en alcohol een belangrijke rol speelden in de maanden en weken voor de dood van de gemummificeerde kinderen. Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences. Dr. Emma Brown, van de archeologische afdeling van de Universiteit van Bradford, zegt: “De Spaanse kroniekschrijvers suggereerden dat kinderen voor allerlei redenen geofferd werden. Voor belangrijke mijlpalen, in tijden van oorlog en natuurlijke rampen en er was ook een kalender van rituelen.”

De gemummificeerde overblijfselen zijn gevonden in 1999 in een tombe annex altaar dicht bij de top van de 6739 meter hoge Llullaillaco vulkaan in Argentinië. Drie kinderen waren daar begraven: een dertien jaar oud meisje en een meisje en jongen van een jaar of vier/vijf. Alle drie hadden alcohol en coca bladeren geconsumeerd. Een test op het tienermeisje laat zien dat zij zwaar verdoofd was voordat zij bezweek. Waarschijnlijk werd zij ook als belangrijk beschouwd omdat zij nog maagd was. Dr. Brown legt uit: “Van wat wij weten van de Spaanse kroniekschrijvers is dat de meest aantrekkelijke of getalenteerde vrouwen werden gekozen om geofferd te worden. In het geval van de maagd is er geen bewijs van geweld. Zij is goed bewaard gebleven: zij heeft een goed laagje vet, mooi haar en mooie kleren”. 

De mummies zijn nu gehuisvest in het Museum voor Hoge Hoogte Archeologie in Salta, Argentinië. 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug