Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse invasie Falklandeilanden verraste Thatcher

Datum : 28/12/2012
Land : Argentinië

Argentijnse invasie Falklandeilanden verraste Thatcher

Vrijgegeven overheidsdocumenten hebben aangetoond dat de Britse ex-premier Margaret Thatcher verrast werd door de invasie van de Falklandeilanden in 1982.

De Falklandeilanden (door de Argentijnen steevast ‘Malvinas’ genoemd) zijn al decennialang punt van conflict tussen Groot-Brittannië en Argentinië. Deze kleine eilanden voor de kust van Argentinië zijn voor de landen van belang vanwege controle over het omliggende zeegebied en de aanwezigheid van olievoorraden.

Het materiaal dat nu is vrijgegeven door het Nationaal Archief, is een transcript van een gesprek tussen Thatcher en de voorzitter van het Falklandeilanden Comité. Thatcher meldt hierin dat ze nooit verwacht had dat de Argentijnen de Falklandeilanden zouden binnenvallen. Volgens haar was zelfs alleen overwegen al onverstandig geweest.

In haar dagboek schreef ze geschokt te zijn door de Argentijnse bezetting en dat ze niet met zekerheid kon stellen dat de Britten in staat waren om de eilanden te heroveren. En niemand kon het haar vertellen. Dit moment noemde zij “het zwaarste in haar leven.”


Foto: Major-General David Thorne, Commander British Forces Falkland Islands, met premier Margaret Thatcher tijdens haar bezoek in januari 1983

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug