Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Argentijnse jacht op zeemeeuwen die walvissen aanvallen

Datum : 31/08/2012
Land : Argentinië

Argentijnse jacht op zeemeeuwen die walvissen aanvallen

Autoriteiten in Patagonië hebben een honderd-dagen-plan gelanceerd om zeemeeuwen te doden die walvissen aanvallen wanneer die boven water komen om te ademen.

Zeemeeuwen bij de stad Puerto Madryn in Argentijns Patagonië vallen walvissen aan als die boven water komen. Door met hun snavels te pikken, maken ze wonden. Als de walvissen weer aan de oppervlakte komen, voeden de meeuwen zich met het vlees van de vis.

Volgens milieudeskundigen zijn mensen het echte probleem; door de enorme berg afval is de populatie zeemeeuwen geëxplodeerd.  Autoriteiten en milieudeskundigen zijn het eens dat het gedrag van de zeemeeuwen een bedreiging vormen voor de walvissen die hier hun broedgronden hebben. Het ‘walvis kijken’ is van een magische belevenis veranderd in een horrorfilm.

Marcelo Bertellotti van het National Patagonia Centre is bezorgd over het gedrag van de zeemeeuwen: “De schade aan de walvissen neemt toe, vooral aan de jonge walvissen die hier worden geboren.” De walvissen veranderen hun gedrag ook: ze komen nog net lang genoeg aan de oppervlakte om adem te halen. Bertellotti ziet als oplossing met luchtbusken en jachtgeweren op de meeuwen te schieten.

Zijn ‘honderd-dagen-plan’ is goedgekeurd door het bestuur van Chubut. “Het is een interventie om de walvis te beschermen en de ‘sightseeing businesses’ tegemoet te komen”, zegt gouverneur Martin Buzzi. Het spotten van walvissen is big business in Chobut. Sinds de walvissen beschermd zijn, is hun populatie toegenomen tot 8 procent van het oorspronkelijke aantal en honderden walvissen komen naar de warme wateren bij het Valdez Peninsula om jongen te baren.

Milieudeskundigen zeggen dat de enige methode om het aantal zeemeeuwen te reduceren is de afvalbelten te sluiten en ervoor te zorgen dat er geen afval in het water terechtkomt. Er is al lang een lobby gaande om dit te bereiken,  maar politici gaven geen gehoor. De Minister van Milieu van Chobut, Eduardo Maza, zegt dat de provincie nu werkt aan een definitieve oplossing: “Eind dit jaar openen we stations voor afvalscheiding.”
 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug