Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse journalisten stellen Top-10 samen van 'gewraakte' onderwerpen

Datum : 16/05/2012
Land : Argentinië

Argentijnse journalisten stellen Top-10 samen van 'gewraakte' onderwerpen

Tien Argentijnse topjournalisten maakten in het televisieprogramma Journalism for everybody van Jorge Lanata kenbaar welke vragen ze wilden stellen aan president Cristina Fernandez. Ze zou slecht toegankelijk zijn voor de pers.

Het format van het programma is afgekeken van soortgelijke programma’s in landen waar journalisten moeilijk hun werk kunnen doen, zoals Venezuela, Cuba en China. Jorge Lanata is bekend als een onderzoeksjournalist en agressieve interviewer, maar ook als goed geïnformeerd. Hij riep de president op om persconferenties te houden, waar journalisten vragen konden stellen. Dat was het leidmotief van de show ‘Wij willen vragen’.

De meeste journalisten die meededen, zijn zwaargewichten uit de media van Buenos Aires. De show werd direct becommentarieerd op social media, zoals Twitter. Lanata herinnerde eraan dat Fernandez sinds haar aantreden vijf persconferenties heeft gegeven, in tegenstelling tot president Obama van de VS, die er twintig gaf en daarnaast ruim 400 interviews gaf aan journalisten.

Tijdens het programma werden tien onderwerpen genoemd, waarover de regering van Fernandez weigert te praten: inflatie; de zaak rond vice-president Boudon inzake het printen van geld; het treinongeluk in Buenos Aires waarbij 50 doden vielen en 700 gewonden; misdaad en onveiligheid; het YPF; Handelsminister Moreno; beperkingen op de aankoop van dollars en op invoer; waar arbeidsfondsen heen zijn gegaan; de wet op de toegang tot informatie; het persoonlijke kapitaal van de president en haar gezondheid sinds ze behandeld is voor kanker.

Tot slot hielden de journalisten borden omhoog met teksten als : “Vrije toegang tot informatie” en “stop met het lastigvallen van journalisten die niet voor de regering werken.” Lanata stelde dat journalisten van alle media waren uitgenodigd, maar dat degenen die niet waren gekomen “behoorden tot media die door de regering werden geleid of beïnvloed, zoals Pagina 12 en Tiempo Argentino”. Volgens Lanata hadden veel van hen wel willen komen, maar waren ze bang voor de gevolgen.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug