Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse leraren starten 48-uursstaking

Datum : 07/03/2018
Land : Argentinië

Argentijnse leraren starten 48-uursstaking

Er is geen les op de eerste schooldag na de zomervakantie in Argentinië. Argentijnse leraren zijn op 5 maart een 48-uursstaking begonnen om een beter loon en een verhoging van het onderwijsbudget te eisen. Volgens Alejandro Demichelis, de perssecretaris van de grootste lerarenvakbond van het land CTERA, doet maar liefst 85 procent van de leraren mee aan de stakingen.


In een verklaring voor het Congresgebouw in Buenos Aires, van waaruit honderden protestanten maandag gezamenlijk naar het ministerie van Onderwijs marcheerden, zei Demichelis dat de regering van de rechtse president Mauricio Macri “niet in onderwijs investeert, budgetten kort en onderwijsprogramma’s afschaft. Het is een regering die afwezig is in het onderwijs en niet geïnteresseerd is in openbare scholen.”


Naast de bezuinigingen klagen docenten erover dat de regering afgelopen januari gestopt is met de landelijke collectieve onderhandelingen met lerarenvakbonden, die bedoeld waren om jaarlijks een minimumloon in het hele land vast te stellen. In plaats daarvan stelde de regering per decreet een minimumloon voor leraren vast, ongeveer twintig procent boven het nationale minimumloon. Lokale overheden kunnen op basis van de middelen die zij beschikbaar hebben dit minimumloon aanpassen, zowel naar boven als beneden.

Vanesa Gagliari, secretaris van Ademys, de belangrijkste onderwijsvakbond van Buenos Aires, zei tegen persbureau EFE dat leraren 15 procent van hun koopkracht hebben verloren tussen 2016 en 2017. Dit jaar zal dit volgens schattingen 10 procent zijn. Dit verlies is in grote mate te wijten aan de hoge inflatie van het land. In 2016 en 2017 was dit respectievelijk 40 en 24 procent. De leraren eisen dat de loonaanpassing van dit jaar de inflatie compenseert.


“Als we het hebben over onderwijskwaliteit, is het belangrijk te weten dat wij leraren, om het einde van de maand te bereiken, dubbele of driedubbele diensten moeten werken,” zei Gagliardi.

Bron : Latin American Herald Tribune, Notimérica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug