Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentijnse minister treedt af

Datum : 19/08/2019
Land : Argentinië

Argentijnse minister treedt af

De Argentijnse minister van Economische Zaken Nicolas Dujovne heeft zijn ontslag ingediend temidden van een financiële crisis die vorige week verergerde na het verlies van de conservatieve president Mauricio Macri in de voorverkiezingen voor het presidentsschap. De voorverkiezingen zijn een verplichte stap om mee te kunnen doen aan de presidentsverkiezingen op 27 oktober, waarbij deelnemers minimaal 1.5 procent van de stemmen moeten winnen. Macri kreeg hier 32.1 procent van de stemmen, terwijl zijn linkse rivaal Alberto Fernández 47.7 procent van de stemmen kreeg.

De kabinetswissel zat er al een paar dagen aan te komen. Als reactie op Macri's nederlaag verloor de Argentijnse peso 20 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar. Ook verlaagden de kreditbeoordelaars Fitch en Standard & Poor de kredietstatus van het land, met als oorzaak zorgen dat het haar schulden niet kan afbetalen. Enkele dagen na de nederlaag kondigde Macri een pakket maatregelen aan met onder andere belastingverlaging, sociale subsidies en bevroren olieprijzen.

In een brief aan de president gaf Dujovne aan dat hij alles heeft gegeven, maar dat het economische team van de regering aan "belangrijke vernieuwingen" toe is. "Ik denk dat mijn ontslag gehoor geeft aan mijn plaats binnen deze regering die luistert naar het volk en haar daden daarop aanpast," aldus de ex-minister. Hij zal worden vervangen door Hernan Lacunza, momenteel minister van Economische Zaken in de deelstaat Buenos Aires.

Macri werd in 2015 verkozen op basis van beloftes om de Argentijnse economie te hervormen. De internationale gemeenschap reageerde aanvankelijk positief op zijn pakket van bezuinigingen, maar het land bevindt zich nog altijd in een economische recessie en heeft een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld. Meer dan eenderde van de Argentijnse bevolking leeft momenteel in armoede.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug