Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse minister van Veiligheid treedt hard op

Datum : 18/02/2019
Land : Argentinië

Argentijnse minister van Veiligheid treedt hard op

De Argentijnse regering, met één oog op verkiezingen later dit jaar, treedt harder op tegen  misdaad, en één figuur staat centraal: Patricia Bullrich (62) de minister van Veiligheid. Ze is druk bezig met een reeks nieuwe maatregelen tegen zware criminaliteit, waaronder het verlagen van de leeftijd voor jeugdige veroordeelden, het bewapenen van politieagenten met stun guns en het testen van gezichtsherkenning op treinstations.

"Onveiligheid is een zorg van het Argentijnse volk en daarom is het een zorg van onze regering", zei ze op haar kantoor in Buenos Aires bij het ministerie van Nationale Veiligheid. De focus op criminaliteit komt terwijl haar baas, president Mauricio Macri, zich voorbereidt op nationale verkiezingen in oktober. Het land is nog steeds aan het bijkomen van een economische ineenstorting vorig jaar, waarin de peso van Argentinië de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloor.

Macri, verlamd door een deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die zijn regering beperkte mogelijkheden geeft om een vastgelopen economie te herstellen, probeert de aandacht in plaats daarvan te richten op veiligheid. Mariel Fornoni, een politiek analist bij de  Argentijnse consultancy Management en Fit, zei dat de regering haar campagne probeerde te pitchen met "Bullrich in het centrum en een focus op de kwestie van recht en orde". Dit is gedeeltelijk een manier om af te leiden van de economische onrust die nog steeds in het land heerst, aldus Fornoni. “De focus van de campagne kan niet geconcentreerd zijn rond de economie ", zei ze.

De minister van Veiligheid is de afgelopen maanden vaak aan Macri's kant geweest en publiceert regelmatig op campagne, sociale media over de nieuwste drugsmislukking of bende die is opgerold. "Laten we hard vechten tegen de drugshandelmaffia en hun straffeloosheid", schreef ze op Twitter.

Bullrich maakte ooit deel uit van een links-Peronistische politieke factie met banden met guerrillagroepen, Onder de militaire dictatuur van Argentinië die regeerde in de jaren zeventig en tachtig, werd ze verbannen. Ze is nu het gezicht van het harde optreden van Argentinië tegen drugs en "narco-terrorisme". De veiligheidssaar, die sommigen hebben getipt om een nog centralere politieke rol te spelen, zei dat haar verleden met een guerrillagroep haar had gehard om nu moeilijke politieke gevechten aan te pakken.

Ze sloot een toekomstige wens voor een hogere functie niet uit, maar zei dat ze nu gefocust was op het werk dat voorhanden was. "Op dat moment waren we in alle opzichten anti-systeem", zei ze, eraan toevoegend dat ze sindsdien had geleerd dat democratie niet perfect was, maar "het is het beste systeem dat we hebben."

Bullrich zet nu enkele controversiële wetten voort, waaronder de deportatie van buitenlanders die veroordeeld zijn voor misdaden en deverlaging van de leeftijd van straffeloosheid met een jaar tot 15. Volgens haar was de bedoeling daardoor jonge mensen af te houden van het plegen van ernstige misdaden. Andere maatregelen zijn de invoering van een wet over geweld door voetbalfans en nog een versoepelingsregeling rond het gebruik van DNA dat is verzameld van criminelen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug