Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse moorden op transgenders

Datum : 15/10/2015
Land : Argentinië

Argentijnse moorden op transgenders

De Argentijnse president Cristina Fernández en Amnesty International hebben opgeroepen tot gerechtigheid na de gewelddadige dood van een transgender activist. Diana Sacayan (foto), een  bekende activist voor LGBT-rechten is afgelopen dinsdag dood gevonden in Buenos Aires. 

Het is de derde gewelddadige dood van een transgender in de afgelopen maand in Argentinië. In Latijns Amerika vinden de meeste gewelddadige doden van transgenders plaats wereldwijd, aldus LGBT-activisten. Amnesty International (AI)zei gisteren dat het lichaam van mevrouw Sacayan, dat werd aangetroffen in haar flat, tekenen van geweld vertoonde. 

“Er hangt een donkere wolk boven de Argentijnse transgender gemeenschap”, zei Mariela Belski, directeur van AI Argentinië. “Totdat deze laatste golf moorden is onderzocht en de daders voor het gerecht zijn gebracht, is de boodschap dat het aanvallen van transgender vrouwen oké is.” President Fernández herhaalde de zorgen van Amnesty. “Ik vraag de nationale veiligheidsheidsdiensten en de hoofdstedelijke politie om deze afschuwelijke misdaad op te lossen”, zei ze. 

Sacayan (40) was de leidster van een aantal organisaties die opkwam voor gelijkheid van de Argetijnse LGBT gemeenschap. In 2012 ontving ze uit handen van president Fernández haar nationale identiteitskaart, waarop ze erkend werd als vrouw. 

De door van Sacayan volgt na de moorden op Marcela Chocobar en Coty Olmos, twee transgender vrouwen.Hun lichamen werden de vorige maand gevonden in de provincies  Santa Fe en Santa Cruz.
Latijns Amerika is goed voor 78 procent van de 1.731 moorden op transgenders die wereldwijd zijn gerapporteerd tussen januari 2008 en december 2014, volgens de activistengroep Transgender Europe. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug