Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse oud-president Kirchner overleden

Datum : 27/10/2010

Argentijnse oud-president Kirchner overleden

De Argentijnse oud-president Néstor Kirchner is op 60-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Kirchner, die eerder dit jaar al eens met harklachten in het ziekenhuis was opgenomen, was van 2003 tot 2007 president van Argentinië. Voordien was hij achtereenvolgens burgemeester en later gouverneur van Santa Cruz. Kirchner trad al op jonge leeftijd toe tot de Peronistische jeugdbeweging Juventud Peronista. In 1996 richtte hij de Corriente Peronista op. Dit interne orgaan stelde zich ten doel meer open discussie binnen de partij mogelijk te maken. In de provincie Santa Cruz maakte hij vooral naam door een sterk en stabiel economisch beleid. Hij richtte zich met name op de mijnbouw en de winning van olie en gas in het gebied. Onder het presidentschap van Kirchner klom Argentinië uit een diep economisch dal. Bovendien kwam er een einde aan een politiek instabiele periode, waarin verschillende presidenten elkaar snel opvolgden. Kirchner verwierf populariteit onder de bevolking door de amnesty voor misdaden ten tijde van de dictatuur op te heffen en schuldigen te vervolgen.
Kirchner trouwde in 1975 met Christina Fernandez. Zij volgde hem na de verkiezingen van 2007 op als president. Op zijn beurt gold Néstor Kirchner als favoriet om zijn echtgenote volgend jaar op te volgen. Sommige analisten vrezen een periode van politieke instabiliteit nu met de dood van Néstor Kirchner een einde zal komen aan de Kirchner-dynastie.
(Wereldomroep/El País)

 
 

Bookmark and Share


Terug