Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse oud-president Menem veroordeeld

Datum : 09/03/2013
Land : Argentinië

Argentijnse oud-president Menem veroordeeld

Een hof van beroep in Buenos Aires heeft oud-president Carlos Menem veroordeeld voor illegale wapenverkopen. Menem zou in het begin van de jaren negentig illegaal 6500 ton wapens aan Kroatië en Ecuador hebben verkocht. Hij riskeert een gevangenisstraf tussen de vier en twaalf jaar. Kroatië en Ecuador waren in oorlog en onder wapenembargo’s hebben zij toen Argentijnse wapens gekocht. Aanvankelijk was Menem in 2011 vrijgesproken van deze aanklacht. 

Ook minister van Defensie Oscar Camilion en tien andere ambtenaren die waren vrijgesproken, zijn samen met hem schuldig bevonden. De 82-jarige Menem, die regeerde van 1989 tot 1999, zal worden gevonnist door een andere rechtbank. Zijn advocaten hebben eerder laten weten dat ze in beroep zouden gaan tegen de veroordeling. Als een senator geniet hij immuniteit voor gevangenisstraf, maar het parlement zou hem zijn status kunnen ontnemen. Hij kan ook in de gevangenis eindigen als zijn termijn volgend jaar erop zit. 

Het hof besliste dat er absoluut geen enkele manier geweest kan zijn dat de wapens zijn gesmokkeld zonder de goedkeuring van Menem als president. Menem heeft toegegeven dat hij de documenten voor de wapenexport heeft getekend, maar zei dat hij geen idee had dat de wapens zouden eindigen in Ecuador en Kroatië. Hij beweerde dat de verschepingen van geweren, anti-tank raketten en munitie bestemd waren voor Panama en Venezuela toen hij daarvoor toestemming gaf. De bewijzen over de werkelijke bestemming kwamen voor het eerst aan het licht in 1995. Menem is formeel aangeklaagd in oktober 2008.

De wapens die in Kroatië belandden, zijn in zeven zendingen tussen 1991 en 1995 gestuurd, toen een groot deel van de Balkan onder een VN-wapenembargo was. In Ecuador kwamen de wapens in drie vliegtuigladingen in februari 1995, op een moment dat het land verwikkeld was in een grensoorlog met Peru. Argentinië, als een van de aansprakelijke landen die een vredesakkoord tussen de twee naties moest waarborgen, werd verboden wapens te verkopen aan de landen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug