Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Argentijnse Paus, Braziliaanse God

Datum : 14/02/2020
Land : Brazilië

Argentijnse Paus, Braziliaanse God

Brazilië’s president Jair Bolsonaro is wel vaker boos op milieuorganisatie Greenpeace, maar nu ook op paus Franciscus. Dit na een oproep donderdag 13 februari van de paus aan alle katholieken om het Amazone regenwoud en haar inheemse inwoners te beschermen tegen mijnbouw en ontbossing.

Bolsonaro is van mening dat het Amazonewoud niet zomaar van iedereen is, en zeker niet van het Vaticaan: “De paus mag dan wel Argentijn zijn, God is een Braziliaan.”

De oproep van de Heilige Vader werd gedaan bij een bezoek van Brazilië’s ex-president Lula, waarbij deze laatste de zegening van paus Franciscus ontving en op zijn beurt via Twitter het werk van de paus voor een eerlijke en vredelievende wereld ondersteunde.

Sinds zijn aantreden in januari 2019 heeft Bolsonaro’s regering veel weerstand opgeroepen bij milieugroepen en anderen in de internationale gemeenschap, onder meer over het gebrek aan actie tegen het record aantal branden vorig jaar waarbij 9.000 vierkante kilometer bos in de as gelegd is, maar ook vanwege andere economische activiteiten in het gebied. Dit heeft al geleid tot menig verschil van mening met Greenpeace.

Bovendien voelde hij zich onterecht behandeld door de media die Australië niet zouden veroordelen, hoewel recente bosbranden daar meer dan 11 keer zo veel bos verwoest hebben dan in Brazilië: “Niemand heeft het over Australië!”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug