Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse presidentsverkiezingen krijgen tweede ronde

Datum : 26/10/2015
Land : Argentinië

 Argentijnse presidentsverkiezingen krijgen tweede ronde

De eerste ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen op 25 oktober is uitgelopen op een forse teleurstelling voor de peronistische partij van de vertrekkende president Cristina Fernández de Kirchner. Haar kandidaat Daniel Scioli had gehoopt meteen het presidentschap te veroveren. Dat zou kunnen door minimaal 45 procent van de stemmen te behalen of minstens 40 procent met een verschil van 10 procentpunten op nummer twee, de rechtse kandidaat Mauricio Macri. Het Macri-kamp was er op gericht de tweede ronde binnen te slepen. Dat is uitstekend gelukt, want Scioli bleef met 36,8 procent ver onder 40, en het verschil met Macri (34,3) bedroeg maar 2,5 procentpunten. 

De verkiezingsavond had een merkwaardig verloop. De grote vraag was of er een tweede ronde nodig zou zijn. Al voor er landelijke uitslagen bekend waren, begon het Macri-kamp te vieren die tweede ronde er zou komen. Scioli riep zich al uit als overwinnaar, al maakte hij impliciete verwijzingen naar een tweede ronde. Hij kondigde aan weer een toespraak te houden als er landelijke uitslagen waren. Het duurde een paar uur langer dan gepland en verwacht tot er officiële uitslagen kwamen, vermoedelijk omdat die voor de regering nogal tegenvielen. Toen ze er eindelijk waren, heeft Scioli zijn beloofde tweede toespraak niet meer gehouden. 

Dat het verschil tussen Scioli en Macri zo klein zou zijn, was niet te zien in de peilingen die tot acht dagen voor de verkiezingen gepubliceerd mochten worden. Daarna gingen de peilingen wel door, bijvoorbeeld in opdracht van partijen, die ze alleen in zeer kleine kring bekend maakten. Juist die laatste week maakte Macri in de peilingen een enorme inhaalslag. Daarom wisten de partijtoppen dat er zeer waarschijnlijk een tweede ronde zou komen, en dat werkte al voor de officiële uitslagen door in hun uitspraken en gemoedsgesteldheid. 

Oppositieleider Macri, burgemeester van Buenos Aires, riep dat door de uitslag “de politiek van het land veranderd was” en danste van vreugde. Het is heel goed mogelijk dat niet Scioli, maar Macri de nieuwe president wordt, zeker als de oppositie zich aaneensluit. Belangrijk daarbij is de opstelling van Sergio Massa, een dissidente peronist, die met 21,3 procent derde werd. De tweede ronde is op 22 november en 10 december wordt de nieuwe president beëdigd.

De peronisten van Cristina hadden meer tegenvallers. Ze behielden ruimschoots (42 van 72 zetels) hun absolute meerderheid in de Senaat, die voor een derde wordt vervangen, maar verloren flink voor het Huis van Afgevaardigden, dat voor de helft wordt vernieuwd. Daar zakten de peronisten van 143 naar 117 zetels en raakten daarmee de meerderheid (minimaal 129 van de 257 zetels) kwijt. Dat betekent dat Scioli noch Macri gemakkelijk controversiële voorstellen door het parlement zal kunnen loodsen. Ze zullen rekening moeten houden met de oppositie.

Een grote klap voor de peronisten was het verlies van het gouverneurschap van de provincie Buenos Aires, de grootste en volkrijkste provincie van het land. Daar waren sinds 1987 altijd peronisten aan de macht, de laatste acht jaar Scioli. Nu werd de peronistische topkandidaat Aníbal Fernández, kabinetschef van Cristina, verslagen door de 42-jarige María Eugenía Vidal, locoburgemeester van Buenos Aires onder Macri. Ook in de machtsbasis van de Kirchners, de zuidelijke provincie Santa Cruz, ging het niet van een leien dakje. Alicia Kirchner, zuster van de in 2010 overleden Néstor Kirchner, echtgenoot van Cristina en van 2003 tot 2007 president, wist maar net de verkiezingen voor het gouverneurschap te winnen. En Máximo Kirchner, de 38-jarige zoon van Néstor en Cristina die de familiedynastie moet voortzetten, werd voor Santa Cruz in het landelijke Huis van Afgevaardigden gekozen, maar moest wel genoegen nemen met een tweede plaats in het bastion van zijn ouders. 

Lees ook de voorbeschouwing op de verkiezingen in Argentinië.  

Bron : Clarin, La Nación (Argentinië), El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug