Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Argentijnse schrijver Ernesto Sábato overleden

Datum : 02/05/2011
Land : Argentinië

Argentijnse schrijver Ernesto Sábato overleden

Zaterdag is de succesvolle, Argentijnse schrijver Ernesto Sábato in zijn huis in Buenos Aires overleden. Sábato stierf aan de gevolgen van bronchitis.

Hoewel Sábato, een natuurkundige die zich in zijn dertiger jaren op de literatuur toelegde, slechts drie romans schreef (El Túnel uit 1948, Sobre Héroes y Tumbas uit 1961 en Abaddón el Exterminador uit 1974), werd hij in Argentinië vaak in één adem genoemd met zijn tijdgenoot Jorge Luis Borges. In 1984 won hij de Cervantes Prijs voor de Literatuur, de meest prestigieuze literaire prijs in de Spaanstalige wereld.

Terugkerende thema’s in zijn werken zijn de vervreemding van de moderne mens en wanhoop. Ondanks zijn pessimistische levensvisie bleef hij geloven in de mens, die hij ooit “het meest sinistere wezen op aarde” noemde. “Een mensenleven is zo kort, en leven is zo moeilijk, net wanneer je denkt dat je er iets van begrijpt, sterf je.”    

Behalve als een succesvol schrijver is Sábato vooral bekend als voorzitter van de commissie die de gruweldaden ten tijde van de Argentijnse dictatuur heeft onderzocht. Het rapport van deze commissie, Nunca Más (Nooit meer) heeft gediend als de basis waarop vele oud militair leiders zijn veroordeeld.

Desalniettemin was er tijdens het leven van Sábato vaak onduidelijkheid over zijn positie ten opzichte van de dictatuur van generaal Videla. Zo ging hij een keer in op een uitnodiging van de dictator voor een lunch, onder andere samen met Borges. De schrijvers grepen de lunch aan om informatie te vragen over de verdwijning van andere schrijvers zoals Haroldo Conti, die nooit meer gevonden is. Enkele jaren later echter gaf Sábato aan in een interview dat het leger diende in te grijpen tegen de linkse terroristen die het land teisterden. In de jaren tachtig bleek zijn mening over de dictatuur weer te zijn verhard. Deze tegenstrijdigheden zijn Sábato vaak op kritiek komen te staan.

De laatste jaren leed de auteur een teruggetrokken bestaan. Hij was bijna blind, leed aan zware depressies en schreef nauwelijks meer. Ernesto Sábato is gisteren begraven. Hij werd 99 jaar oud.

Bron : El País/The New York TImes/La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug