Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentijnse Senaat keurt nationalisering YPF goed

Datum : 26/04/2012
Land : Argentinië

Argentijnse Senaat keurt nationalisering YPF goed

De Argentijnse Senaat heeft ingestemd met de omstreden beslissing om de oliemaatschappij YPF te nationaliseren. Het plan om de controlerende aandelen van het Spaanse bedrijf Repsol in YPF te ontnemen, werd vorige week aangekondigd door president Cristina Fernández de Kirchner.

Deze zet is sterk veroordeeld door Spanje en de Europese Unie heeft toegezegd de zaak naar de Wereldhandelsorganisatie te brengen. Het plan heeft echter grote populariteit in Argentinië. Het voorstel zal nu ter goedkeuring worden toegezonden aan de Tweede Kamer. Kirchner domineert beide huizen van het Argentijnse Congres en zelfs enige oppositieleden hebben de nationalisering gesteund.

In 2010 is Argentinië voor het eerst sinds YPF in de vroege jaren negentig is geprivatiseerd, begonnen met het importeren van brandstof. Repsol, dat eind jaren negentig een meerderheidsbelang in YPF heeft verworven, houdt vol dat het meer dan twintig miljoen dollar heeft geïnvesteerd in Argentinië.

De Argentijnse Ministers van Planning en Economie, Julio De Vido en Hernán Lorenzino, evenals Staatssecretaris van Economie en brein achter de overname, Axel Kicillof, betwisten de door Repsol genoemde cijfers. Volgens Lorenzino kende YPF tussen 1998 en 2011 een afname van 54 procent in olieproductie en een daling van 97 procent in gasproductie. Ze suggereren hiermee dat de Argentijnse economie niet gebaat is geweest met de overname van YPF door het Spaanse Repsol.

Bron : MercoPress, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug