Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse Senaat stemt in met voedselnoodwet

Datum : 19/09/2019
Land : Argentinië

Argentijnse Senaat stemt in met voedselnoodwet

Het Argentijnse Hogerhuis heeft woensdag de verlening van de noodwet Voedsel en Voeding (EAN) goedgekeurd. De wet verdubbelt het nationale budget voor sociale voedselprogramma’s in kwetsbare gebieden. Het project is unaniem goedgekeurd met 61 stemmen voor en geen stemmen tegen.

De oppositie kwam met het plan om de maatschappelijke gevolgen van devaluatie en hoge inflatie te verzachten. In 2002 heeft de overheid een Nationaal Voedsel en Voeding Programma opgezet nadat in 2002 de voedselcrisis was uitgeroepen. Met de noodwet wordt het budget voor dit programma drastisch verhoogd tot en met 31 december 2022.

Op 12 september is de wet al goedgekeurd door het Lagerhuis. Hieraan gingen gedurende vier dagen massale demonstraties in Buenos Aires vooraf, ondanks dat President Mauricio Macri de demonstratie probeerde in te perken door de politie hard op te laten treden.

De Argentijnse groei is sterk afgenomen sinds afgelopen jaar, waarbij inflatie veel harder groeit dan het salaris, met een sterke toename van armoede als gevolg.

Het Nationale Instituut van Statistiek en Volkstelling (Indec) voorspelt dat de voedselprijzen met 80 procent zullen toenemen in december en daarnaast dat een op de tien Argentijnen in extreme armoede en dakloosheid terecht zal komen. In het begin van 2019 bestond de groep die in armoede leeft al uit 14.3 miljoen Argentijnen.

Bookmark and Share


Terug