Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse tragedie: stichting Dwaze Moeders beschuldigd van witwassen geld.

Datum : 21/06/2011
Land : Argentinië

Argentijnse tragedie: stichting Dwaze Moeders beschuldigd van witwassen geld.

De Argentijnen volgen de laatste weken ‘en masse’ een rechtszaak rond de Asociación Madres de Plaza Mayo, ofwel de Dwaze Moeders, die beschuldigt zijn van het witwassen van geld. Sergio Schoklender, het hoofd van de stichting, wordt beschuldigd van corruptie en het witwassen van geld dat meestal afkomstig is van overheidsfondsen. 

De regering van Cristina Kirchner komt hiermee ook in een kwaad daglicht te staan, aangezien zij altijd sterke banden met de Dwaze Moeders hebben gehad. Schoklender werd na de dictatuur bij de Dwaze Moeders betrokken door Hebe de Bonafini, een van de oprichtsters. De Bonafini is nu tweeëntachtig en heeft vanwege alle oproer in de media gehaast uitgesproken dat Sergio, en ook zijn broer Pablo, maar “voor eeuwig naar de gevangenis moeten gaan”. Eerst deed ze de geruchten nog af als ''pelotudeces” (‘onzin’). 

Mensenrechten kwesties zijn in Argentinië erg levendig, maar zijn daarbij ook vaak onderwerp van dagelijkse discussies en conflicten. De oppositie heeft de overleden president Nestor Kirchner er altijd van beschuldigd het thema mensenrechten tot een exclusieve zaak van de regering te hebben gemaakt, in plaats van een zaak van de hele Argentijnse samenleving. 

De kwestie is zeer gevoelig omdat de Dwaze Moeders en vooral ook Hebe de Bonafini wel degelijk een belangrijk is voor de Argentijnen als symbool voor verzet en volgens filosoof Foster een ‘voz de la memoria’ (stem van het volk) representeert. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug