Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijnse wet laat keuze geslacht vrij op officiële documenten

Datum : 11/05/2012
Land : Argentinië

Argentijnse wet laat keuze geslacht vrij op officiële documenten

Wetgevers in Argentinië hebben ingestemd met een gender-identiteitswet die het mogelijk maakt om individuen zelf het geslacht te laten kiezen dat in hun officiële documenten vermeld wordt. Volgens de wet hebben Argentijnen het recht om te worden behandeld in overeenstemming met hun eigen seksuele identiteit. De overheid is nodig om te zorgen dat dit ook nageleefd zal worden.

In de wet wordt over gender-indentiteit gezegd: "Het is duidelijk dat gender-identiteit de interne en individuele manier is waarop een persoon zijn geslacht ervaart, al dan niet overeenkomend met het geslacht bij de geboorte." Dit betekent dat mensen van 18 jaar of ouder in Argentinië het op officiële documenten vermelde geslacht kunnen laten veranderen.

De wet is in eerste instantie bedoeld voor mensen die een geslachtsveranderende operatie of hormoonbehandelingen ondergaan. Ook personen die zichzelf zonder een operatie te hebben ondergaan beschouwen als iemand van het andere geslacht kunnen er ook voor in aanmerking komen om het vermelde geslacht op hun documenten aan te passen.

"De wet is een goede stap in de richting naar gelijkheid, integratie en de erkenning van rechten voor alle Argentijnen", aldus Vice President Amado Boudou. "Vandaag is een dag waarop duizenden Argentijnen een nieuw recht hebben gekregen, zonder dat iemand iets van zijn eigen rechten heeft moeten inleveren." Een aanzet tot een dergelijke wet begon al onder het wijlen van president Nestor Kirchner, en werd doorgezet door zijn vrouw en presidentiële opvolgster, Cristina Fernández de Kirchner.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug