Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentijns-Iraanse waarheidscommissie onder druk

Datum : 15/02/2013
Land : Argentinië

Argentijns-Iraanse waarheidscommissie onder druk

De in januari opgerichte Argentijns-Iraanse waarheidscommissie, die onderzoek doet naar de terroristische bomaanslagen op een joods cultureel centrum in Buenos Aires in 1994, krijgt met steeds meer kritiek te maken. De tegenstrijdige berichten uit de Iranese pers over het wel/niet verhoren van de huidige Iranese minister van Buitenlandse Zaken, Ahmad Vahidi, één van de verdachten in de zaak, hebben tot een nieuwe golf van protest geleid. 

Sinds de aanslagen in 1994 op een joods cultureel centrum, dat tevens het hoofdkwartier van de AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina) was, is er nog nooit iemand berecht. Van begin af aan vermoed Argentinië dat Iran achter de aanslag zat. Vahidi, die destijds de leiding had over een speciale militaire afdeling, is één van de verdachten. De Iranese overheid heeft Argentijns onderzoek naar de aanslagen altijd tegengewerkt, totdat Iran in juli vorig jaar aangaf deel uit te willen maken van het onderzoek naar de aanslag. Dit resulteerde in de overeenkomst om een onafhankelijke commissie op te stellen: de waarheidscommissie.

Onderdeel van die overeenkomst was dat ook de huidige Iranese minister, Vahidi, ondervraagd zou worden door een Argentijnse rechter. Afgelopen week is daar echter onduidelijkheid over ontstaan, toen een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ramin Mehmanparast, ontkende dat Iranese ambtenaren over de aanslag ondervraagd zouden worden. Dit heeft geleid tot veel kritiek en protest onder verscheidene Argentijns-joodse organisaties, de Argentijnse oppositie en ook in het buitenland. Desondanks heeft Héctor Timmerman, de joods-Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, gisteren opnieuw zijn vertrouwen uitgesproken: “Het AMIA-akkoord is een stap voorwaarts”.

Bron : Buenos Aires, BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug